AKTUELNO

Sadašnja vlast se dobro snalazi po pitanju dijaloga sa Prištinom, važno je biti hladne i mudre glave, ocenjuju gosti Novog jutra.

Edvard P. Džozef, vanredni profesor američkog Univerziteta Džons Hopkins, objavio je na sajtu časopisa "Forin polisi" autorski tekst kao predlog "nove zapadne strategije" za Kosovo, a po principu "štapa i šargarepe".

Po Aleksandru Apostolovskom novinaru dnevnog lista “Politika”, od te “šargarepe” nema nigde na vidiku da bi se videlo o čemu se zapravo radi.

- Nešto nismo omirisali pomenutu “šargarepu”, a i već neko vreme se Srbiji nude otovorene pretnje predsedniku Vučiću. NATO agresja na SR Jugoslaviju bila zapravo zasnovana na lažnim vestima, i mi ćemo konstatovati da se sve zasniva na politici velikih sila – ocenio je Apostolovski.

- Žao mi je što naši zapadni saveznici iz svetskih ratova očigledno sada Albance smatraju prijateljima, i to sve zbog strateških interesa – rekao je Apostolovski naglašavajući da je dobro to što Srbija sada ne naseda na razne politčke provokacije, i ocenio da je bivši predsedednik Slobodan Milošević umeo da poklekne i reaguje na provokacije svetskih sila.

- Mislim da ova ekipa na vlasti dobro izučila politiku Miloševića i ne ponavlja greške. Zapad pokušava da izvuče oštri stav Beograda, kako bi Srbiju ponovo predstvaio kao faktor nestabilnosti – smatra Apostolovski, naglasivši da je jako važno da “Srbija ima hladnu i mudru glavu, a nikako ne treba biti nervozan”.

Urednik ekonomske rubrike u “Večernjim novostima” Dušan Stojaković kaže da je jasno da je Srbija bila žrtva loše propagande, što se tiče pitanja oko Kosova i svim dešavanjima od pre 20 godina, misleći pre svega na NATO agresiju nad SR Jugoslavijom.

- Srbija je kroz noviju istoriju jednostavno bila država koja je rasla na svaki mogući način. Uspela je da se oslobodi od feudalnih imperija i tako je povukla i druge narode. Očigledno da taj brak sa Hrvatima i Slovencima jeste nešto što i danas izaziva polemiku – smatra Stojaković.

Prema njegovim rečima politika Srbije dosta napreduje.

- Velika je frustracija što smo mi pola veka živeli sa ljudima koji su na pogrešnoj strani istorije – dodao je.

#Aleksandar Vučić

'