AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović povodom posebne sednice parlamenta o Kosovu i Metohiji i toga što su pojedini predstavnici opozicije rekli da neće prisustvovati kaže da bi prištinskim vlastima odgovarala opozicija jer sa Vučićem ne mogu lako.

Stefanović kaže da to što lideri SzS bojkutuju sednicu o KiM pokazuje nedostatak njihove politike.

- To je samo pravi način da vidimo kakav je nedostatak politike Saveza za Srbiju, Đilasa, Jeremića, Obradovića, koji se svakodnevno zaklinju kako su najveći borci za Kosovo i Metohiju, a oni su se svojim delovanjem kada su bili na vlasti na najstrašniji mogući način odrekli Kosova – rekao je Stefanović za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, pomenuti su se odrekli Kosova i time što su odlučili da se o njemu ne odlučuje u Ujedinjenim nacijama, već u Evropskoj uniji i time što su uveli granicu i carinu sa kosovskim pečatom carine 2011. godine.

- To su uradili i svim onim što su započeli u procesima u kojima su faktički ukidali srpsku državnost na Kosovu i Metohiji. Time što su zaboravili srpski narod na Kosovu i Metohiji, zaboravili su ga. Sada na red dolazi najstrašnije licemerje, oni sve vreme traže “Hajde da razgovaramo”. Oni su tražili razgovor, a neće da razgovaraju sa predsednikom Vučićem, a neće ni da dođu u parlament gde je pravo mesto za dijalog – smatra Stefanović i dodaje da su se predsednik i cela Vlada odazvali i da će svi doći da razgovaraju o jednoj od najvažnijih tema za Republiku Srbiju .

Foto: TvPink Printscreen

Stefanović kaže da predsednik Vučić sve vreme pokušava da pronađe način kako da Srbi na Kosovu i Metohiji budu najviše zaštićeni i kako da interesi Srbije budu najviše zaštićeni.

- Predstavnici opozicije sve vreme traže dijalog a mole Boga da ga nema i to pokazuju i najave da ne žele da dođu u parlament gde će se govoriti o jednoj od najvažnijih tema - rekao je Stefanović.

On je rekao da predstavnici opozicije okupljeni oko Saveza za Srbiju samo žele da se vrate na vlast i da je to suština politike koju vode.

- Oni ne žele da razgovaraju o Kosovu i Metohiji, već ih zanimaju samo sopstvene fotelje - rekao je Stefanović.

Takođe je rekao da se oni plaše da izađu na izbore jer se plaše jednocifrenog izbornog rezultata.

Govoreći o pobedi Srpske liste na izborima na severu Kosova, Stefanović je rekao da je važno to što su Srbi u velikom broju izašli i što je pobedila Srpska lista.

Foto: TvPink Printscreen

- Time su pokazali i da razumeju kako se štite interesi naroda i ko je taj ko štiti njihove ineters - podvukao je Stefanović i naveo i da bi privremenim prištinskim vlastima najviše odgovaralo kada bi se predstavnici Saveza za Srbiju dočepali vlasti, jer im nije lako sa Vučićem .

Ministar unutrašnjih poslova je komentarisao i uvođenje doživotne kazne koju je skupština nedavno usvojila, ali i pooštravanje mnogih kazni za razna počinjena zlodela.

Na prvom mestu nije mogao da se ne osvrne na Marka Vidojkovića, opozicionog aktivistu koji je na prilično eksplicitan način oštro napao vladajuću većinu zbog usvojenih izmena Krivičnog zakonika koji je u javnosti prepoznat kao "Tijanin zakon".

- To je skandalozno i monstruozno, oni na jedan monstruozan način diraju rane te porodice koje su izrazito teške. Kako je moguće da spavate noću, da legnete u krevet sa tom mišlju - kako da pomognem i olakšam nekom ko je silovao dete, i to sa smrtnim ishodom? Nema milosti za ubice i silovatelje dece, šta mi čekamo, kakvo smo mi to društvo, ko su ovi ljudi? Govorimo o ubicama dece, kako neko uopšte neko može da razmišlja da im olakša! - upitao je Stefanović.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

Nastavićemo sa podmlađivanjem policije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je policija u Srbiji značajno podmlađena, ali da će se sa tom politikom nastaviti i dalje. On je naglasio da je ovih dana promovisano 711 policajaca i vatrogasaca i da će još toliko biti na jesen. - Direkcija policije pravi dobar kadrovski plan u kome ima dovoljno iskusnih kolega i dovoljan broj mladih kolega koji podmlađuju sastav policije i imaju vremena da nauče posao - rekao je Stefanović. Dodaje da ukoliko Srbija želi da se bori protiv narko dilera, silovatelja, ubica, mora da ima dovoljan broj obučenih policajaca. - Uložili smo mnogo napora u prethodnih nekoliko godina i sada imamo značajno podmlađivanje. Ne može za godinu, dve sve da se uradi. Sada smo primili 711 novih policajaca i vatrogasaca i još toliko ćemo primiti na jesen - naveo je Stefanović. Dodaje da će imati mogućnost da se zaposle u policiji i deca policajaca koji su poginuli u obračunima sa teroristima, kriminalcima ili tokom NATO bombardovanja.- Svako dete koje hoće da radi u MUP-u biće mu pružena prilika. Hoćemo da pokažemo da smo ponosni na njihovu žrtvu. Oni su dali najviše što su mogli da bi mi bili slobodni i moramo da pokažemo poštovanje - zaključio je on.

#Nebojša Stefanović

#SZS

#Zakon

'