AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Bnabić istakla je danas spremnost vlade da potpiše posebne kolektivne ugovore za državne organe i jedinice lokalne samouprave, kao i da deo fiskalnog prostora usmeri ka povećanju plata državnih službenika i nameštenika, a ne na druga primanja.

Brnabić je to rekla tokom razgovora sa predsednicima Sindikata uprave Srbije, Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima i Sindikata oganizacija pravosudnih organa Srbije o njihovim zahtevima u vezi sa potpisivanjem Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe i Posebnog kolektivnog ugovora za jedinice lokalne samouprave, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ona je istakla spremnost da vlada potpiše posebne kolektivne ugovore za državne organe i jedinice lokalne samouprave kojim će zaposlenima, pored toga što će biti zadržana postojeća prava, biti data i nova (povećanje jubilarne nagrade, plaćeno odsustvo za lica van radnog odnosa, novi razlozi za isplatu solidarne pomoći...), navodi se u saopštenju.

Premijerka je rekla da je vlada spremna i da deo fiskalnog prostora, koji će biti ostvaren zbog dobrih fiskalnih rezultata, usmeri ka povećanju plata državnih službenika i nameštenika i da nije spremna da jedino zaposlenim u državnim organima uskrati povećanje plata zarad isplate toplog obroka i regresa, na čemu su na današnjem sastanku insistirali predsednici tih sindikata.

Vlada želi da se rad zaposlenih vrednuje kroz povećanje plata, jer je to pokazatelj uspešnosti njihovog rada, podvukla je Brnabić i dodala da bi zahtevi sindikata za isplatom tolog obroka i regresa onemogućili povećanje plata državnim organima u situaciji kada bi drugi zaposleni u javnom sektoru to povećanje ostvarili.

Premijerka je ponovila poziv sindikatima da još jednom razmotre svoje zahteve i da se ipak odluče da potpišu kolektivne ugovore kako bi državni službenici i zaposleni u organima JLS nastavili da ostvaruju prava koja su i do sada imali.

Premijerka Brnabić je zaključila da je cilj vlade da se plate urede transparentno, da sve uštede idu u povećanje plate, a ne u dodatna davanja, da se razgovara o većoj osnovici koja će biti uređena zakonom, a ne o drugim primanjima koja regilišu kolektivni ugovori i koja utiču na mogućnosti povećanja plata, navodi se u saopštenju.

#Ana Brnabić

'