AKTUELNO

Ideja albanskih političara u Prištini je da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić pred izbore za gradonačelnike tih opština u nedelju, 19. maja.

- Albanski političari u Prištini su veoma nervozni i njihova ideja je da pokušaju da glasačkim listićima osvoje sever KiM, da time što bi na neki način omeli izborni proces ili proturili svoje kandidate, pa su kandidovali albanske kandidate u sredinama gde ubedljivu većinu čine Srbi, pokušaju da zauzmu opštine na severu KiM - rekao je Đurić.

Kako je rekao, albanski političari u Prištini su se najpre nadali da se Srbi neće izaći na ove izbore, tako da će njihovi kandidati "glatko da ušetaju" u srpske institucije i zauzmu opštine na severu KiM.

- Kada smo mi rekli 'možete i sto puta da sazivate izbore, nas 100 puta neće mrzeti da branimo naše kućne pragove i da se borimo za ono što je naše na KiM', onda su krenuli s kampanjom zastrašsivanja i pritisaka na srpske političke predstavnike - rekao je Đurić.

Naveo je da Albanci najavljuju da će u nedelju na svako biralište da pošalju policajce Albance koji će navodno da nadžiru da sve bude u redu, i istakao da na to nemaju pravo.

- Na severu KiM isključivo mogu biti policajci srpske nacionalnosti, jer više od 95 odsto stanovništva koje tamo živi su Srbi, i po svim sporazumima i relevantnim međunarodnim dokumentima isključivo, proporcionalno stanovništvu na severu KiM, može da bude i policijska struktura. Dakle, ovo je direktno kršenje svega toga - rekao je Đurić.

Kako je dodao, ovo je pokušaj da se, s jedne strane, zastraše birači tako što će na svakom biračkom mestu da budu policajci Albanci, a s druge, moguća je i želja da se izazovu određeni incidenti. Đurić je pozvao Srbe na KiM na pokažu maksimalnu mudrost i suzdržanost, i istakao da ih niko neće zastrašiti i odvratiti od toga da se bore za svoje.

- Oni znaju koliko su izbori u nedelju važni, da to nisu partijski izbori na kojima se nadmećemo oko toga ko nam je više simpatičan, a ko manje. To su izbori na kojima mi čuvamo srpski karakter severa KiM, i zato još jednom pozivam sve naše sunarodnike na KiM da izađu na te izbore - dodao je Đurić.

Đurić je rekao i da se politički predstavnici Albanaca u Prištini vrlo često služe falsifikatima, što je, kako je istakao, uvreda za prave žrtve, i srpske i albanske. On je rekao i da ne misli da je posebno produktivno nadmetanje u tome čije su žrtve bile veće, i istakao da su srpske žrtve bile ogromne, tragične.

- Gde je 50.000 Srba koji su živeli u Prištini do 1999. godine? Gotovo svi su proterani. Gde je 12.000 Srba koji su živeli u Prizrenu? Svi do jednog su proterani. Gde su Srbi iz Peći, Uroševca, Vučitrna? Ko je odgovoran za hiljade ubijenih srpskih civila na KiM? - upitao je Đurić.

- Odgovorni su ti koji danas sebi daju za pravo da se predstavljaju kao neki arbitri pravde i sudije i da u skupštini Kosova mašu papirima o navodnim ili možda nekim stvarnim zločinima, ali nema većeg apsurda i cinizma nego kada zlocinac priča o navodnim tuđim ratnim zločinima - rekao je Đurić.

Fundamentalna razlika između nas i njih, ocenio je, jeste u tome što u našem društvu postoji jasna i nepodeljena osuda svih zločina na svim stranama.

- Mi nemamo nikakav problem da bilo ko ko je počinio bilo kakave zločine odgovara bilo gde, a oni su ti koji hoće da prave tribunale za Srbe, kako sami kažu, i da ih progone. To im je zapravo jedini cilj - zaključio je Đurić.

#Marko Đurić

'