AKTUELNO

Postaje sasvim jasno da je Srbima na severu Kosova i Metohije zabranjeno da slobodno izraze svoju političku volju, navodi Srpska lista u saopštenju.

Srpska lista saopštila je da će Priština u svrhu demotivisanja i zastrašivanja birača u nedelju na izbore za gradonačelnike Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i severne Kosovske Mitrovice poslati 176 policajaca i pozvala građane da ne nasedaju na provokacije.

Kako navode, namera Prištine je da se na svakom biračkom mestu instalira dvočlana straža, u koju bi, uz lokalne, bili uključeni albanski policajci poslati iz Prištine.

- Postaje sasvim jasno da je Srbima na severu Kosova i Metohije zabranjeno da slobodno izraze svoju političku volju - navode u Srpskoj listi.

Srbi nameravaju da svoju demokratsku volju u nedelju iskažu na miran i dostojanstven način i zato su naoružani albanci na biračkim mestima, ne samo nepotreban dekor, već i najeksplicitnija pretnja i potencijalni izvor incidenata, ističe se u saopštenju.

Po sporazumima postignutim u Briselu policajci albanske nacionalnosti ne mogu da sa juga dolaze na sever bez odobrenja srpskih lokalnih samouprava, podseća Srpska lista i navodi da nisu dobrodošli.

- Na naše sugrađane apelujemo da ne nasedaju na bilo kakve provokacije i da upravo maksimalnom izlaznošću pokažu da nas je nemoguće zaplašiti ovakvim jeftinim provokacijama - poručuju iz Srpske liste.

Kako kažu, očekuju da OEBS i druge međunarodne organizacije i institucije koje će pratiti izbore ispitaju o čemu je reč i preduzmu korake kako bi se ovaj napad na demokratske slobode srpskog naroda sprečio.

#Izbori

#Priština

#Srpska lista

'