AKTUELNO

On je istakao da je deficit Beograda 6,2 odsto.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je, na sednici Skupštine grada Beograda na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta, da je deficit Beograda 6,2 odsto, što je u skladu sa zakonom koji predviđa do deset odsto, naglasivši da to nije bio slučaj u vreme prethodne gradske vlasti, te poručio opoziciji da treba da ih je sramota kada govore o deficitu i dugovanjima.

Kako je rekao, kada je budžet usvojen, krajem 2016. godine, gradonačelnik Siniša Mali jasno rekao da Skupština grada vaga odluku o statusu Direkcije za građevinsko zemljište, kako bi bila doneta najbolja odluka.

- A sve to s obzirom na veliki broj projekata u gradu, nih 69, što današnja opozicija, a nekada gradska vlast može samo da sanja - istakao je Vesić.

On je podsetio da je to najbolja odluka i da je Siniša Mali tada i najavio da će biti urađen rebalans.

Vasić je poručio opoziciji da bi trebalo da ih je sramota kada je reč o deficitu.

- Da pričate o deficitu vi koji ste ostavili 1,1 milijardu evra kredita ovom gradu. Za 2,5 godine vratili smo više od 400 miliona evra vaših kredita, a znate šta je moglo da bude urađeno za taj novac. To se zove život na tuđ račun, tako može kafana da se vodi, tako se ne vode grad i država, treba da vas je sramota da vi pričate o deficitu - rekao je Vesić.

Deficit je, podvukao je, 6,29 odsto, dok je zakonom dozvoljeno do deset odsto.

- Vaši deficiti su bili 2009. godine 21,9 odsto, preko 20 podsto 2013. smo zatekli. Nemojte nikome da držite lekcije, to što ste vi radili, zločin koji ste napravili prema gradu zaduživanjem ne može da se ispravi narednih deset godina - poručio je Vesić.

Vesić je precizirao da u Beogradu ima skoro 500 aktivnih gradilišta, od čega 69 posredstvom Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. On je izrazio nadu da će do kraja ove godine 80 odsto Beograda biti pokriveno planovima, što je osnov da se dobijaju građevinske dozvole.

– Tako je nastalo 35 milijardi duga. Za taj novac moglo je da se izgradi 150 vrtića ili da se kupi 1.500 autobusa. To je bila organizovna pljačka budžeta Grada Beograda. Nova odgovorna vlast je promenila proceduru prilikom sklapanja ugovora, te se tako traže hipoteke ili bankarske garancije. Zbog toga u poslednje dve i po godine nema nijednog dinara duga – dodao je Vesić.

N. Petričević

#Beograd

#Goran Vesić

#Siniša Mali

'