AKTUELNO

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković odbacio je danas špekulacije pojedinih medija da je na sednici majskog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, kojoj je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, bilo žučnih rasprava i da je navodno pretio vladikama, jer cilj tog sastanka je, kaže, bio da se postigne jedinstvo i sabornost o pitanjima o kojima postoje različita mišljenja.

- Sastanak nije bio lak, ali je bio koristan i bilo je važno da je do njega došlo. Tu nije bilo nikakvih žučnih rasprava, ali je bilo rasprava u kojima je predsednik argumentma govorio i odgovarao na određena pitanja - rekao je Selaković.

Kao prvo, predsednik Srbije je svim članovima Svetog arhijerskog sabora najmanje pet puta rekao da nije došao u Sabor zato što mu nešto treba, zato što nešto traži, već da bi odgovarao na pitanja naših vladika, rekao je Selaković negirajući da je na tom sastanku bilo pokušaja da Predsednik bilo koga disciplinuje.

A kao drugo, Selaković je rekao da je reč o tendenciji određenh krugova ili medija, a to, kako je rekao, "dolazi od Djilasa i Djilasovog kuma, da šire notorne laži o toku sastanka i njegovom ishodu".

- Prva laž je da je većina vladika bila protiv dolaska predsednika. To je takva notorna laž. Da je tako do sastanka ne bi ni došlo - rekao je on.

A druga notorna laž je, kaže Selaković, da je Vučić pretio vladikama papirima tajnih službi. "Takav naslov i reči su najveća sramota i Djilasa i njegovog kuma", rekao je Selaković.

Komentarišući napise dela medija da su pojedine vladike kritikovale Predsednika, Selaković kaže da u jednom od njih piše da je to učinio vladika slavonski Jovan Ćulibrk.

A upravo je vladika slavonski, ističe Selaković, pohvalio predsednika Vučića pred svim članovima Sabora za unapređenje stanja u vojsci, i dodao da to nije za poređenje sa onim šta je bilo pre osam godina i šta je, kako je rekao, "ostavila Tadićeva, Đilasova i Jeremićeva vlast".

- Predsednk Vučić je od papira pokazao Rezoluciju 1244 SB UN, Briselski sporazum i izveštaj koliko država Srbija troši novca na KiM da ojača naš narod pomogne mu da sa što manje posledica preživi i opstane u tako treškom okruženju - objasno je Selaković.

Selaknović, koji je takođe prisustovao sastanku u Patrijaršiji, rekao je da je bilo izneto mnogo nepoznavanja Rezolucije 1244, a da je Vučić taj papir izvadio i citirao ga u određenim delovima zato što su neki pokazali neznanje o njegovoj sadržini.

Naveo je, na primer, da je Predsednik ukazao da se u Rezoluciji "SR Jugoslavija poziva na prestanak terorisanja, na sporazum iz Rambujea", a ne Srbija.

Istina je da je u međuvremenu, što je istakao Predsednik, Crna Gora izašla i SRJ i priznala kosovsku nezavisnost.

Selaković je precizirao da je predsednik Vučić predočio vladikama da tu nije došao da bilo šta traži, nego da odgovora na njihova pitanja.

Potom je, kaže, istupila jedna "organizovana grupa o četiri-pet episkopa", koji su izneli suprodstavljene stave, dok je većina vladika shvatila pravu suštinu.

Jedan od je, istakao je Selaković, Predsedniku rekao da treba da nastavi da radi svoj posao kao dosad.

- Predsednik je kada su ga pitali šta ćete sada da radite, rekao da ono što izgleda rade svi i što ima podršku - praviću se lud, kao što se ceo svet pravi lud, kao što se i Albanci prave ludi - ispričao je Selaković.

Pominjalo se, kaže, i razgraničenje, ali to je ideja koja je potpuno odbačena i koja više nije na stolu.

Prema njegovim rečima, bilo je vrlo važno da se kaže i shvati šta sta to Srbja danas ima na KiM.

Selaković je izrazio uverenje da je nakon razgovora Vučića sa vladikama većini njih politika o kosovskom pitanju mnogo jasnija.

"Cilj sastanka bio je da postignemo veće jedinstvo i sabornost. bez obnzira na laži Djilasa i Djilasovog kuma", rekao je Selaković. Sastanku je, kako je naveo, prisustvovalo oko 50 ljudi, uključujući, kako je rekao, "poglavara i dva predsednika".

- Nivo sabornosti i jedinstva je veći, ali možemo da budemo jedinstveni čak i kada ne razmišljamo isto - zaključio je Selaković.

#Nikola Selaković

'