AKTUELNO

Socijalistička partija Srbije ocenila je danas da pojedinim predstavnicima opozicije ne odgovora to što se lider socijalista Ivica Dačić suprotstavlja pokušajima da se srpski narod okarakteriše kao genocidan.

SPS je tako reagovala na ocene Zorana Žikovića i Bojana Kostreša, koji su, komentarišući Dačićevu izjavu da ne bi bilo istorijski pravedno da Srbi budu jedini narod obeležen kao genocidan, naveli da lider socijalista svaljuje krivicu Slobodana Miloševića na ceo srpski narod.

Socijalisti navode da nije tajna da se već duže vreme pred međunarodnim institucijama, naročito pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, vodi kampanja protiv Srbije kako bi se nametnuo stav da je srpski narod genocidan.

Dodaju da je Dačić digao glas i oštro se suprotstavio takvom stavu, što, ocenjuju, ne odgovara predstavnicima dela srpske opozicije, koji su 1999. godine prizivali i odobravali bombardovanje Srbije.

- Zar je kukavički izboriti se na međunarodnoj sceni i u okruženju, u kojem se nameću interesi suprotni interesima Srbije, da priznanje takozvanog nezavisnog Kosova povuče trinaest nezavisnih država stalnih članica UN? Da li su to uradili hrabri Zoran Živković i Bojan Kostreš ili Ivica Dačić - pitaju socijalisti.

Navode i da je Dačić, za razliku od onih koji pokušavaju da izvrše reviziju istorije, jedan od najhrabrijih boraca za nacionalne i državne interese Srbije.

Ministar spoljnih poslova je tokom predavanja studentima i profesorima Diplomatske akademije iz Beča, odgovarajući na pitanje o genocidu u Srebrenici 1995. godine, rekao da ne bi bilo istorijski pravedno da, posle svega što se događalo u Evropi tokom 20. veka, Srbi budu jedini narod obeležen kao genocidan.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković i Bojan Kostreš iz Lige socijaldemokrata Vojvodine ocenili su da ne postoje genocidni narodi, ali da unutar naroda ima pojedinaca koji su svojim vojnim, političkim i kriminalnim delovanjem genocidni.

#Ivica Dačić

#socijalisti

'