AKTUELNO

U Hrvatskoj je tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vežbe, u kojima će učestvovati i pripadnici takozvane "vojske Kosova", a prva je bila pre dva dana povodom obeležavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO.

Priču da NATO uvežbava snage iz regiona, i da na taj način sprema odgovor jačanju vojnog naoružanja Srbije politčki analitičar Tomislav Kresović komentariše, da nije nepoznato da su NATO i Amerika inače i ranije pripremale kosovske vojne snage.

- Oni sada vrše jednu vrstu demonstracije moći. Očigledno je ovde reč o potrebi da se na taj način definiše državnost Kosova – smatra Kresović.

Foto: TvPink Printscreen

Dr Darko Trifuović, stručnjak za bezbednost kaže da je cela ta parade unapred dogovorena, on ne veruje da je to odgovor na paradu Vojske Srbije u Nišu.

Foto: TvPink Printscreen

- To je unapred sve dogovoreno, nije to neki odgovor. Jasni su planvi NATO-a, oni žele da zaokruže priču oko Balkana – kaže Trifunović pitajući se šta bi se stvarno desilo ukoliko bi spekulacije bile isitinite.

- Nas percipiraju kao produženu ruku Rusije, tako o nama pišu u reginu. Mi treba da povedemo računa o svemu šta se dešava, moramo da čitamo i da pratimo tu percepciju – smatra Trifunović.

Po Aleksandru Šešelju, poslnaniku SRS-a, kaže da ne treba da se zaboravi šta je NATO uradio nakadašnjoj SR Jugoslaviji 1999. godine, ali po Šešelju ne treba staviti u drugi plan ni vojsku Kosova.

- NATO ima mehanizme da spreče forimaranje vojske Kosova. Danas je KiM pod okupacijom Amerike. KiM je glavni poligon za iskazvianje njihovih snaga. Zato i Amerika želi da Kosovo postane UN – smatra Šešelj, naglašavajući da je NATO neka vrsta “sponzora” vojske Kosova, pa i ne čudi njihovo pojavljivanje u Hravtskoj.

Kresović se slaže da je KiM pod okupacijom Amerike.

Foto: TvPink Printscreen

- Krovni sistem svega je NATO i jasno je da u budućnosti da u dogledno vreme dođe do promene misije. Priča se o štetnom uticaju Rusiju, a treba obratiti pažnju na opastonst od antizapadnog stave. Kada se pogleda sama struktura u Srbiji, deset odsto je samo uticaj Rusije kod nas – smatra Kresović.

#Kosovo

'