AKTUELNO

Predizborna kampanja za izbore predsednika četiri opštine na severu Kosova počela je u ponoć i trajaće do 17. maja, dva dana pred izbore.

Izbori u nedelju, 19. maja održavaju se u Severnoj Mitorovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a pravo glasa ima blizu 60.000 građana.

Na izborima će nastupiti kandidati Srpske liste, Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje iz albanske zajednice. Kandidati Srpske liste su Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu, Goran Rakić u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zoran Todić u Leposaviću.

Todić je rekao da se izbori organizuju u ambijentu straha i neizvesnosti.

Izbori u četiri opštine organizuju se vanredno zbog ostavki koje su podneli srpski predstavnici prvenstveno zbog uvođenja taksi, ali Todić ističe da nisu samo takse bile razlog ostavki.

- Međutim, mi smo tada tim činom hteli da doprinesemo da se deo međunarodne zajednice i vlasti u Prištini urazume i da na taj način izvršimo pritisak da se te takse ukinu - rekao je Todić.

On je podsetio da je nakon taksi došlo i do usvajanja zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga, zakona o Trepči, ali i najava nove rezolucije o dijalogu sa Beogradom.

Todić smatra da što veći broj ljudi bude izašao na izbore biće jasnija poruka vlastima u Prištini i međunarodnoj zajednici šta Srbi koji žive u četiri opštine hoće i šta žele.

Pozvao je sve građane koji imaju pravo glasa da u što većem broju izađu u nedelju na birališta.

- Ovi izbori su nam prilika da svima pokažemo da je srpski napod spreman da se bori za dostojanstvo, za svoja prava, jer mi nemamo nazad gde, nemamo rezervnu državu, država Srbija je uz svoj narod i mi smo spremni da se borimo i dalje - kazao je Todić.

#Izbori

#Kosovo

'