AKTUELNO

Ljuban Karan, pukovnik KOS-a u penziji, smatra da Hrvatima posebno smeta što su na Vojnoj paradi u Nišu učestvovali naši vojni veterani.

- Njihove obaveštajne službe u ovom trenutku imaju ogroman posao. Sama parada je iznenadila mnoge, i po vrsti novog oružja, po spremnosti i odlučnosti. Ono što je najviše zainteresovalo hrvatski deo je učešće veterana na samoj paradi. Mnogi misle da je to ukazivanje poštovanja, a oni su se uplašili drugih stvari – smatra Karan i dodaje:

Od završetka ratova postoji jaka tendencija da se stari oficiri odvoje od mlađe generacije zato što je vrlo važno da oni prenesu iskustva koja imaju iz vođenja tih ratova, a koja ne postoje u knjigama.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se mladim vojnicima prenese odlučnost koja je bitna da se brani država i da se pruži maksimalan otpor agresoru.

Božidar Spasić, bivši obaveštajac, rekao je da su reakcije na paradu respektabilni i pokazatelj su koliko je Srbija ojačala.

Foto: TvPink Printscreen

- Često se zapostavlja jedna činjenica, ne treba zaboraviti da je u paradi učestvovalo mnogo sposobnih i policijskih snaga. U Nišu je bilo prisutno preko 140 obaveštajaca – kazao je Spasić i upitao šta li to imamo da nije pokazano na paradi.

Milan Petrić, stručnjak za bezbednost, govoreći o vojnoj vežbi Hrvatske u kojoj će učestvovati takozvana vojska Kosova, rekao je da Kosovo kao država ne postoji i da je čudno da su neke države NATO-a pristale na to.

- Neverovatno je da postoji mogućnost da oni učestvuju. Ako se pozivamo na stare floskule o brobi protiv terorizma, onda je apsolutno nenormalno praviti bilo koju vojnu smotru protiv terorizma, a da kod sebe držite ljude koji su optuženi za terorizam. Zbunjen sam tim potezom – kazao je Petrić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, čudno je da njihove smotre imaju naziv „Hitri odgovor“, a da prethodno naša vojna parada zvala „Odbrana slobode“.

- Mi pravimo odbrambenu strategiju, a oni napadačku. Vrlo čudno – zaključio je Petrić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Ljuban Karan

#vojna parada

'