AKTUELNO

Generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović je komentarišući najave privremenih prištinskih institucija da će biti formiran međunarodni tribunala za ratne zločine bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu, ocenio da je reč o veoma opasnoj zameni teza.

- U poslednje vreme imamo jednu vrlo agresivnu kampanju iz Prištine. Jedan od razloga za ovakav potez su istrage koje vodi specijalizovano tužilaštvo za ratne zločine koje je pozvalo u poslednjih par meseci više desetina visokih predstavnika OVK sa kojima su obavljeni određeni razgovori, saslušanja…To je sve veoma uznemirilo takozvanu ratnu koaliciju koja čini kostur vlasti u privremenim institucijama- naveo je Odalović.

Kako je dodao, to je jedan od pravaca njihovog delovanja zamenom teza, odnosno pokušaj da se izbalansira situacija i kroz kampanju u fokus vrati jedna tema koja, bar kada je u pitanju Srbija i njeno delovanje na prostoru KIM, u velikoj meri zatvorena.

- Predviđa se da su se istragama i procesuiranjem onih za koje se tvrdilo da su odgovorni bavio ad hoc tribunal u Hagu, koji se bavio isključivo srpskom stranom i njenim delovanjem. Naši sudovi su se za razliku od prištinskih istitucija bavili određenim zločinima i postoje presude za teške zločine na KiM – naveo je Odalović.

Kako je dodao, opasnost je to što prištinske institucije pokušavaju da institucionalno, za njihovu unutrašnu upotrebu pošalju poruku da hoće da formiraju sud za Srbiju.

- Više nisu u pitanju pojedinci. Njima je Srbija meta, a nije prvi put da se sve ovo ne dešava – naveo je Odalović i ukazao da je Tači pred SB izašao sa falsifikovanim dokumentima.

On je ukazao na nedavno javno saslušanje u Odboru za spoljne poslove Kongresa SAD o navodnom silovanju preko 20.000 Albanki.

Odalović je istakao da su o tome predati falsifikovani dokimneti i istakao da je broj od 20.000 silovanih Albanki izmišljen i podsetio da je na Kosovu formiran Fond koji finansira žrtve seksualnog zlostavljanja i da se iz tog Fonda finansira 225 žena, što je daleko manje od cifre 20.000.

Kako je dodao, Beograd mora kampanji iz Prištine da se suprotstavi činjenicama.

Advokat Dragan Palibrk kaže da ga brine kontinuitet u bolesnom pokušaju da se zamene teze.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jednom časnom, velikom narodu se pripisuju stvari sa kojima ni njegovi pripadnici, ni narod nemaju nikakve veze. Narod nad kojim su vekovima od turskih zuluma činjeni takvi zločini i monstruoznosti, uvek je bio na pobedničkim stranama i borio se za pravedne ciljeve. Srpskom narodu se kontinuirano zadnjih 25 godina pripisuje epitet genocidno i to me boli i kao čoveka i kao advokata koji je branio mnoge Srbe u mnogim postupcima za razne zločine – naveo je Palibrk.

On se pita kada će zameni teza doći kraj.

#Veljko Odalović

'