AKTUELNO

U slučaju da se Priština odluči za vojni scenario rešavanja kosovskog problema, nadam se da to neće naići na podršku SAD ili bar njihovih evropskih saveznika. I nadam se da će to biti stavljeno na znanje Prištini, koja sve više izmiče kontroli svojih pokrovitelja - poručuje u intervjuu, za "Novosti", Konstantin Kosačov, predsednik Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije.

Na pitanje da li bi, u slučaju oružanog napada Albanaca na sever Kosova, Beograd mogao da računa i na vojnu podršku Moskve?, Kosačov je rekao:

- Ponavljam, nadam se da će, ukoliko se Priština odluči da vojnim putem ostvari svoje interese, otpor tome biti sveevropski. Srbija ima pravo da na to računa, s obzirom na dijalog koji vodi sa EU. I, naravno, Srbija može da računa i na Rusiju.

Prema njegovim rečima, pozicija Rusije je kristalno jasna i da su njihove simpatije na strani Beograda, kao i da je Srbija njihov strateški partner i da ne priznaju nezavisno Kosovo.

- Ukoliko u dijalogu Beograda i Prištine bude pronađeno rešenje prihvatljivo za obe strane, Rusija neće blokirati dogovoreno - Rekao je Kosačov.

Na pitanje da li to znači da se Rusija ne bi protivila podeli pokrajine?, Kosačov je rekao:

- Ne govorim u ime Ruske Federacije, nisam ni predsednik ni ministar spoljnih poslova, ali lično smatram da svako rešenje treba da se razmatra. Po mom mišljenju, sada bi se trebalo koncentrisati na implementaciju onoga što je dogovoreno. Na primer, Zajednica srpskih opština je dobra ideja, ali ona još nije formirana.

A da li je Rusija spremna da se direktno uključi u dijalog Beograda i Prištine, koji je sad praktično mrtav, Kosačov je rekao da se Rusija zalaže za to da se svi problemi rešavaju političkim putem i spremni su za učešće u dijalogu ukoliko za to budu zainteresovani Beograd i Priština.

- Dijalog je zakočen jer Priština stalno krši Rezoluciju SB UN 1244. Nažalost, njihovi potezi nailaze na podršku i odobravanje SAD i dovode u nezgodan položaj druge saveznike Amerike u NATO. Tu, pre svega, mislim na formiranje "vojske Kosova", kao i na uvođenje taksa na robu iz Srbije i BiH. To prate i zahtevi za donošenje nove rezolucije SB, oko čega ne postoji jedinstvo među državama članicama ovog tela UN. Dok se to ne desi, važeći su samo Rezolucija 1244 i dokumenti koji su usvajani u vezi sa ovom Rezolucijom - ističe Kosačov.

#Konstantin Kosačev

#Rusija

'