AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa potpredsednikom italijanske vlade i ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem rekao da Italija pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu.

- Salvini mi je u razgovoru rekao da računamo na Italiju i njega lično na podršci Italije Srbiji na EU putu. Važno nam je što će Srbija uvek moći da računa na Italiju. Obojica smo konstatovali da su naši bilateralni odnosi dobri, naša trgovinska razmena je 4 milijarde i 200 miliona evra. Italija je naš drugi spoljnotrgovinski partner i verujemo da to možemo još da unapredimo - rekao je Vučić i dodao:

Foto: Tanjug

- Govorili smo i o sveukupnoj situaciji u Evropi. Rekao sam mu da kada iz Evrope dođu poruke da ne žele proširenje, da je to loš signal našim ljudima. Tražio sam da se vidi jasnija podrška Srbiji. Govorili smo i o velikom broju naši građana koji žive na severu Italije. Salvini ima izuzetnu energiju. Pozvao sam ga da dođe u Beograd, i očekujem da će doći. Salvini pravi svoju evropsku savezničku mrežu u centralnoj Evropi sa zemljama Višegradske grupe, sa Austrijom - rekao je Vučić.

Kako dodaje, Vučić je kazao da treba praviti savezničku mrežu zemalja koji žele da pomognu Srbiji na ervopskom putu.

Kako kaže, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović za sedam dana će boraviti u Rimu, gde će razgovarati o borbi protiv terorizma, narko-kartela ali i o budućim migratornim kretanjima.

Predsednik Srbije kaže da je rekao Salviniju da su i danas otvorene i teške rane našeg naroda zbog onog što se zbivalo pre 20 godina.

- On to apsolutno razume. Italija je priznala Kosovo, ali smo razgovarali o tome da Italija želi da bude deo rešenja. Italija hoće da pomogne na sve moguće načine i Italija razume poziciju Srbije. Naše pozicije su različite, ali Italija razume poziciju Srbije, naše ponašanje i ponekad naše frustracije i sve drugo. Mislim da možemo da računamo na Italiju kao iskrenog prijatelja. Na gospodina Salvinija kao iskrenog prijatelja naše zemlje što nije mala stvar za Srbiju – smatra Vučić.

Posle sastanka sa italijanskim zvaničnikom, Vučić putuje u Tiranu, gde će učestvovati na Samitu procesa Brdo-Brioni.

Govoreći o tome šta očekuje od tog sastanka Vučić kaže da svaki sastanak na regionalnom nivou, makar ne doneo nikakve rezultate donosi neku vrstu stabilizacija odnosa i prilika.

- Nadam se da ćemo razgovore koje ćemo imati uspeti da neke nedoumice rešimo ili da bar malo spustimo loptu – kazao je Vučić.

Govoreći o demonstracijama Vučić kaže da ne brine zbog toga i da je njegovo posao da radi najbolje u interesu Srbije i srpskog naroda.

Foto: Tanjug

Vučić je istakao da to što Kurti hoće da protestuje protiv njega može samo da mu služi na čast i da kao otac nikada neće da zaboravi šta je Kurti rekao za njegovu maloletnu ćerku.

- To što će da protestuje Kurti, to mi služi na čast – naveo je Vučić.

Vučić kaže da Haradinaja neće da zaustavlja u napadima jer će tako ljudi još bolje razumeti šta se dobro radi za našu zemlju.

- Neću da ga zaustavljam, neka me napada, a to što napada njih tamo, na pada mi na pamet da ulazim u međualbanske odnose - poručio je Vučić.

Ne smeju se kršiti potpisani sporazumi, a kada to bude jasan stav Evrope, onda će i Priština to morati da poštuje, ocenio je Vučić, uoči odlaska u Tiranu, gde će večeras razgovarati sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne možete to da radite, i to mora da bude jasan stav Evrope. Kada to bude jasan stav Evrope, onda će Priština morati to da poštuje. To nije pitanje njihove tvrdoglavosti, već snage i jasnoće stava Evrope - rekao je predsednik Vučić i dodao: "Niko ne može da me ubedi u drugačije''.

Vučić je podsetio da je nedavno razgovarao sa Mogerini i u Berlinu, te da pretpostavlja da će večerašnji sastanak biti analiza onog što smo prošli i šta je pred nama.

Izrazio je uverenje da će od Mogerinijeve ponovo dobiti podršku za nastavak dijaloga i da očekuje istu poruku kao i u Berlinu. Ponovio je stav da se ne može razgovarati sa nekim ko ne poštuje nešto što je potpisano pre 13 godina.

Vučić je podsetio da je sporazum Cefta potpisan 2006. godine i naglasio da Srbija čak ni 2008. godine, kada je Kosovo protivpravno proglasilo nezavisnost, nije ukidala pravo Prištini da prevozi robu preko centralne Srbije, poštujući Ceftu i SSP.

#Aleksandar Vučić

'