AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta smatra da se srpski narod u Crnoj Gori nalazi u teškom položaju, jer se, kako navodi u pisanoj izjavi za medije, njegova nacionalna i ljudska prava krše u mnogim oblastima.

Podsetivši da Srbi u Crnoj Gori nemaju status konstitutivnog naroda, Linta je nakon liturgije u manastiru Đurđevi Stupovi naveo i da su srpski jezik i ćirilica eliminisani iz zvanične upotrebe, a SPC izložena stalnim pritiscima i pretnjama.

Foto: Savez Srba iz regiona

- U javnosti i školama vrši se revizija istorijskih događaja, iz udžbenika se izbacuju poznati srpski književnici i pesnici - rekao je Linta i dodao da Srbi imaju velikih problema da dođu do zaposlenja u državnim službama i javnom sektoru.

Kako je naveo, Srbija pomaže svoj narod u Crnoj Gori, ali poručuje da to treba da čini još više, jače i snažnije s ciljem da srpski narod opstane na svom vekovnom prostoru i da sačuva svoj nacionalni i kulturni identitet.

Foto: Savez Srba iz regiona

Linta je priusustvovao proslavi praznika svetog velikomučenika Georgija, a šetnjom kroz centar Berana je tradicionalna Đurđevdanska litija, nakon koje je okupljenima Linta poručio da budu ponosni na svoje srpsko ime, jezik i pravoslavnu veru.

Foto: Savez Srba iz regiona

Manastir Đurđevi stupovi u Beranama je zadužbina Stefana Prvoslava (um. pre 1220), sina velikog župana Tihomira, najstarijeg brata Stefana Nemanje, njegov grob se nalazi unutar manastira. Gradnja manastira je završena 1213. Godine.Sveti Sava je 1219. godine uspostavio Budimljansku Episkopiju i u ovom hramu ustoličio prvog Budimljanskog episkopa Jakova.

#Crna Gora

#Miodrag Linta

'