AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da se stalno trudi da nađe neke argumente kako bi osporio sve provokacije koje Priština radi, a usmerene su ka Srbiji, ali kako naglašava prištinskim valstima to nije ni bitno, jer im je bitno samo da urade ono što su naumili.

-Njima je bitno da su uradili ono što su naumili, što je više argumenata protiv oni rade u suprotnom smeru, jer oni imaju jedan cilj -  da se uništi i sahrani svaka mogućnost dogovora koji podrazumeva kompromis, jer ga oni neće. Oni hoće da nateraju međunarodnu zajednicu da pritisne Srbiju da Srbija prizna KiM i sve što rade, rade upravo u tom cilju - smatra ministar Dačić.

Govoreći o nacrtu rezolucije kojom će Priština, od vlasti u Beogradu, tražiti da „priznaju počinjen genocid“ na KiM, tokom 1998-1999. godine, Dačić kaže da kada govorimo o genocidu, treba da se govori o jednom planu za sistematskim uništenjem jednog naroda ili nacionalne manjine, a sa druge strane to se ne donosi političkom odlukom, time se bave pravosudni organi.

-Haški tribunal je najveći deo svog vremena prveo na optužbama protiv Srba, svi Albanci koji su pušteni iz pritvor,  pušteni su zbog nedostatka dokaza, što znači da je Haradinaj pobio sve svedoke u međuvremenu. Čak su tužilaštvo i sud objašnjavali da više nema živih svedoka i to je prošlo tako, svi oni su imali priliku da odlučuju da li je Srbija počinila genocid, ali se od mnogih optužnica odustalo kao što je Račak - podsetio je Dačić.

On je rekao da više od 230.000 Srba proterano sa prostora KiM.

- Pogledajte brojke, 1991. više od 40.000 Srba je živelo u Prištini, u Prizrenu ih je bilo više od 10.000, a sad ih ima 23. Šta smo to mi radili, mi smo vršili genocid prema svom narodu? - zapitao se ministar i ocenio da je sve to bila jedna organizacija od napada OVK, policija i vojska uzvraćaju, a od ljudi koji su poginuli u borbi oni prave da su to civili.

- Onda počinje NATO bombardovanje, govori se da počinje zbog humanitarne katastrofe, a u stvari je humanitarna katastrofa počela nakon bombardovanja, tada počinju kolone izbeglica da beže - ističe on, podsećajući da im je OVK rekao da napuštaju zemlju i beže ka Albaniji, jer ih tamo čekaju TV kamere.

- Ceo taj koncept je zasnovan na laži i to im je uspevalo do sad - zaključuje on.

Komentarišući izjavu novog predsednika Severne Makedonije da su priznali nezavisnost Kosova "saglasno njihovoj strateškoj orjentaciji, ali imajući u vidu i stav građana albanske zajednice koja je druga po brojnosti u Makedoniji", rekao da su to uradili samo zbog strateške orjentacije, a ne zbog Albanaca.

-Ne stoji argumentacija da su priznali Kosovo zbog Albanaca, jer kako to da u Crnoj Gori priznaju Kosovo kada su Srbi druga nacionalna zajednica po brojnosti. Gde je tu princip?-, zapitao se Dačić, ističući da su sve zemlje iz okruženja koje su priznale Kosovo to učinile da bi se približili Zapadu.

- Time su pokazali da njihova strateška orjentacija nije razumevanje problema sa kojima se Srbija suočava - naglasio je on i dodao da je Makedonija bila nekorektna prema Srbiji, jer je Srbija priznala Republiku Makedoniju, iako je to bilo suprotno njenim strateškim opredeljima.

#Ivica Dačić

#Kosovo

#Priština

'