AKTUELNO

Komentarišući izjavu funkcionera opozicione partije 'Samoopredeljenje' pred samit u Tirani da su Aleksandr Vučić i Milorada Dodik tamo nepoželjni, zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Alo", Vasilije Popović smatra da smo navikli da se dešava svašta na Balkanu, ali da tako neke direktne pretnje liderima koji treba da dođu na sastanak Brdo-Brioni je "nezabeležen" u novijoj istoriji.

-Ministar Aleksandar Vulin je upozorio takođe da ne sme da se desi nova Srebrenica u Tirani. Pretpostavljam da se neće ni desiti, ali svaka pretnja, naročito što se radi o velikoj političkoj stranci i pokretu kakav je 'Samoopredeljenje', koji ima veliku podršku od Albanaca, zaista je sramna i grozna ta pretnja i nadamo se da će se zvanična Tirana ograditi od svega toga – kaže on.

Foto: TvPink Printscreen

Predrag Rajić iz Centra za Društvenu stabilnost, govoreći o stranci Aljbina Kurtija, naglasio je da je "Samoopredeljenje" izgradilo kompletno svoju političku agendu, svoj politički merketing tako što preti prvo neoalbancima na KiM, a i van njega, kao i Albancima sa kojima se oni ne slažu.

Foto: TvPink Printscreen

-Kurti je radikalan političar. On hoće sebe da predstavi kao pravog albanskog nacionalistu. Kurti nije direktno učestvovao u ratnim operacijama, jer je u to vreme bio u zatvoru  - ispričao je Rajić.

On se politički borio, podseća Rajić, 1990-tih protiv srpskih vlasti i tada je bio separatista, kada je izbio rat na Kosmetu on nije bio na slobodi, a kada je pušten iz zatvora počeo je da se bavi politikom.

- Kurti smatra, da su svi oni, svi ti ’šumski lideri’, koji su skinuli uniforme i obukli odela korumpirani, kriminalci, što jesu, ali je pitanje koliko je Kurti od toga nezavisan jer postoje kriminalni klanovi koji njega finansiraju ne bi li ostvarili političku dobit - napominje Rajić.

-Onda se on odlučuje da bude radikalniji od samih terorista, on se zalagao za preuzimanje pravoslavnih hramova na KiM, protivi se pregovorima, oni su takvom politikom na žalost došli do toga da su najpopularnija politička opcija na KiM - ocenjuje on i dodaje da će sam Kurti nastaviti sa radikalizacijom svog pokreta.

Rajić kaže da je samoopredeljenje jedna od retkih pokreta koje ističe da samoproglašena državnost Kosova "mora da se likvidira" i da treba da se pripoji Albaniji.

Što se ukidanja taksi tiče, Popović smatra da je naneta veća ekonomska šteta i naglašava da je sigurno i albanskoj strani ona naneta, ali da će oni sve da pretrpe zbog nacionalnih interesa.

-Ono što je značajno, Srbija ni u jednom momentu nije uzvratila nekim kontramera, a nije, jer želimo da se takse ukinu da sednemo za pregovarački sto. Tu je najveća uloga Zapada, nemamo jak i koherentan pritisak da bi oni povukli takse - zaključuje Popović.

#Aleksandar Vučić

#Milorad Dodik

#samit

'