AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, koja je najavljena za 16. jul, očekuje razgovore i odluku da li će Francuzi graditi metro u Beogradu, potvrdu dobrih rezultata rada kompanije "Vansi", koncesionara Aerodroma "Nikola Tesla", ali i privođenje kraju dogovora o izgradnji postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Mali je na trbini Srpske napredne stranke u Beogradu odgovarajući na pitanja mladih pristalica vladajuće stranke rekao da Francuska postaje sve važniji ekonomski partner Srbije.

- Uz Italiju i Nemačku, koje su najvažniji naši ekonomski partneri, i Francuska polako postaje sve važniji ekonomski partner Srbije - rekao je Mali.

Dodao je da to potvrđuje ne samo poseta francuskog predsednika već i Sporazum o otvaranju Razvojne agencije Francuske u Srbiji, a koji je, podseća Mali, Skupština Srbije ratifikovala početkom godine.

- To je prva francuska agencija u ovom delu Evrope, što govori o tome da oni žele više da investiraju u Zapadni Balkan - istakao je Mali.

Najavio je i da s Makronom dolazi i veliki broj francuskih privrednika. Francuska kompanija "Vansi" prošle godine postala je koncesionar Aerodroma "Nikola Tesla", a Grad Beograd je 2017. godine potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji Vinča s francusko-japanskim konzorcijumom "SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited".

Mali kaže da su upravo te dve francuske kompanije "otvorile vrata" za dolazak i drugih francuskih investitora.

#Emanuel Makron

#Siniša Mali

'