AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući izjave lidera kosovskih Albanaca da su takse pravična i legitimna odluka i da treba da ostanu na snazi, izjavio je da takve stvari uznemiravaju čitav region i pokazuju odsustvo bilo kakve odgovornosti.

- Šta drugo možemo očekivati od neosuđenih ratnih zločinaca koji rade sve da bi izbegli suđenje za ratne zločine i sud koji je formiran u Hagu sa temom ratnih zločina OVK-a. Nema tu ni malo racionlanosti i to pokazuje jednu stvar, a to je odsustvo bilo kakve želje da se čak i onima koje smatrate građanima sopstvene države, da se njima nešto pomogne. Ovim taksama su više pogodili same sebe, nego nas – istakao je Vulin za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, oni nisu gadljivi na Srbiju kada treba da dođu do lične koristi, primer za to je što mnogo od njih uzimaju pasoše naše zemlje.

- Ove izjave pokazuju odsustvo bilo kakve odgovornosti, pa i prema onima koje smatrate svojim građanima, ali i odsustvo bilo kakve odgovornosti prema miru i stabilnosti u regionu. Ovakve stvari uznemiravaju čitav region i čine ga nestabilnim – naveo je Vulin.

Foto: TvPink Printscreen

Govoreći o politici EU i reakcijama na takse Vulin kaže da se pokazalo veliko licemerje evropske politike.

- Ako nas neće Evropa, ima ko hoće. Mi želimo da pripadamo evropskim vrednostima, hoćemo da sarađujemo, ali ne po cenu da mi moramo da molimo za ulazak u Evropu koja nas ne želi. Ako nas ne želite, postoje i drugi saveti i savezi – kazao je Vulin.

Komentarišući samit u Berlinu, Vulin kaže da su se u Berlinu mogle videti krupne političke figure, kao što su Merkelova i Makron.

- To nije bio format EU, to su dve velike moćne zemlje koje se moraju poštovati, koje treba da poštujete i čiji stav morate da znate. U ovom trenutku je i evropska administracija odlazeća, sad su izbori, a šta će biti videćemo za pola godine – rekao je Vulin i dodao da je skup u Berlinu bio masovan napad na Srbiju.

Prema njegovim rečima sve zemlje koje su bile u Berlinu, ili većina njih, su priznale Kosovo i Metohiju.

Foto: TvPink Printscreen

- Zato što je išao tamo, Vučić je dokazao da je jedini državnik na Balkanu koji ima hrabrosti da vodi samostalnu spoljnu politiku. On je bio tamo jedini koji ima samostalnu spoljnu politiku – ocenio je Vulin.

Ministar odbrane je povodom panela o ratnim zločinima na Kosovu, na kojem nije bilo Srba, a na kojem su iznete činjenice za koje ne postoje nikakvi dokazi, kao i da je silovano 20.000 Albanki, kaže da Srbi poštuju tuđe žrtve, ali da neće prihvatiti svaku laž.

- Zato što mi poštujemo tuđe žrtve, to ne znači da mi moramo da prihvatimo svaku glupost i svaku laž koja se baca na obraz našeg naroda. Mislim da i mi trebe da reagujemo. Tražićemo i mi to, pa ćemo da ispričamo svoju istinu o zločinima na KiM – kazao je Vulin.

Kako dodaje, Tači, Haradinaj i Pacoli misle o Srbima sve najgore i misle da Srbi ne treba da postoje.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Aleksandar Vulin

#Takse

'