AKTUELNO

Od velike je važnosti redovna razmena mišljenja i kontinuirano informisanje poslanika o procesu pristupanja Republike Srbije EU, kao i o zastoju u dijalogu sa Prištinom, navodi se na Instagram nalogu "Budućnost Srbije".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je posetu Berlinu sastankom sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu.

- Imajući u vidu značajnu ulogu Bundestaga u evropskoj politici SR Nemačke, samim tim i po pitanju evrointegracija Srbije, od velike važnosti je redovna razmena mišljenja i kontinuirano informisanje poslanika o procesu pristupanja Republike Srbije EU, kao i o zastoju u dijalogu sa Prištinom - piše na Instagram nalogu "Budućnost Srbije".

Vučić, koji je juče učestvovao na sastanku zemalja Zapadnog Balkana, koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, sastaće se potom i sa poslanikom u Bundestagu Johanom Vadepulom.

Na sastanku najviših predstavnika država Zapadnog Balkana sa Merkelovom i Makronom razgovarano je o otvorenim otvorenim problemima i aktuelnoj situaciji u regionu, posebno o zastalom dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je, nakon samita, rekao da će novi sastanak o obnavljanju dijaloga biti održan u Parizu 1. ili 2. jula, pred sastanak u Poznanju u okviru Berlinskog procesa.

- Do tada, nadam se da će ovaj impuls odgovornosti koji su dali Mekrel i Makron, uz pristustvo Mogerini, značiti neku vrstu stabilizacije prilika bar za ta dva meseca, dok ne pokušamo da prodnađemo neko rešenje za nastavak dijaloga - rekao je Vučić novinarima nakon razgovora u Berlinu.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali. "Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu", rekao je Vučić i dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

#Aleksandar Vučić

#Berlin

'