AKTUELNO

Sagovornici Pinka očekuju da se na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Berlinu nastave pritisci na Srbiju, ocenjući da srpski predsednik Aleksandar Vučić neće pristati na nove ustupke ili nešto što bi se kosilo sa državnim i nacionacnim interesom.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da se ništa spektakularno neće dogoditi na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.

- Srbija je pod pritiscima i ucenema još od 2008. godine da prizna nezavisnost Kosova i to traje do danas. Pokazalo se da je taj projekat neuspešan i verujem da će i današnji sasatanak proći u tom duhu u pokušaju ubeđivanja Srbije da treba da prihavti realnost, da sedne za sto kako bi neko drugi ubrao poene i kako bi se završio period nastojanja da se to reši onako kako bi neko drugi to hteo – naveo je Milivojević.

On je ukazao da se približavaju izbori za Evropski parlament i dodao da neće biti ničega novog i spekatakularnog na sastanku u Berlinu.

- Verujem da ni ovog puta neće uspeti da ubede Srbiju da učini nove ustupke ili nešto što bi se kosilo sa državnim i nacionacnim interesom, da Srbiija odustane od minimalnih stavova, odnosno da nema razgovora pod uslovima koje diktira Priština uz podršku zapadnih centara moći – naveo je Milivojević.

Reditelj Ljubiša Ristić ocenjuje da je Samit samo propaganda.

- Nije to nikakva politika, neće se voditi ozbiljni razgovori i ne planiraju se tu rešenja. To je pokušaj odlazeće garniture pred izbore za Evropski parlament da pokažu da su aktivni, da nisu drugi preuzeli ključnu ulogu u tom procesu – naveo je Ristić.

On je ukazao da se Amerika pojavljuje sa rešenjima koji liče na neki kompromis.

- Šta je njihov interes? Njihov interes je da se učvrste na evropskom tlu sa teritorijom koju sami kontrolišu, bez Evrope. Njima je važno i da prema Nemačkoj, Rusiji i Kini imaju mesto gde su ušli i stavili nogu vrata – naveo je Ristić.

Prema njegovim rečima, Nemci sa druge strane imaju tvrd stav da ne bi dozvolili Amerikancima da se tu ustale.

- Od Srbije se očekuju greške, mislim da se to razumelo i da se ne gresi – naveo je Ristić.

Prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije ukazuje da francuski predsednik Emanuel Makron ima ogromne probleme u svojoj zemlji, dok je poznato da Anglea Merkel odlazi sa funkcije koju ima.

- Nova administracija EU će se formirati i sada se neko setio da napravi Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana… U EU pet država neće da prizna prostor Kosova kao nezavisnu državu i oni nemju mehanizam da nešto urade – naveo je Miletić

On je istakao da među državama koje dolaze na Samit, sve osim Srbije imaju ozbiljne probleme.

- Jedino je Srbija država koja može biti stub bezbednosti i razvoja. Umesto da se pomogne Srbiji, forsiraju pogrešnu politiku – naveo je Miletić podsetivši da su reakcije na poteze prištinskih Albanaca bile malake.

#Berlin

#Srbija

'