AKTUELNO

Holandija preuzima predsedavanje Evropskom unijom, a Srbija očekuje otvaranje bar još dva poglavlja.

Rotirajuće predsedavanje EU Holandija preuzima od Luksemburga, a 1. jula predaće ga Slovačkoj, koju će potom naslediti Malta. Hag 12. put dolazi na čelo Unije, ali ovog puta u trenutku kada je Evropa suočena sa velikim bezbednosnim izazovima, ali i najgorom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata.

Šef holandske diplomatije Bert Kenders rekao je da će se Hag posvetiti suštinskim pitanjima EU, ekonomskom rastu i povećanju zaposlenosti, a težište će biti i na većem povezivanju građana i civilnog društva sa Briselom.

-Holandija preuzima predsedavanje u trenutku kada javnost više ne izražava bezrezervnu podršku odlukama Unije. Nakon napada u Francuskoj i sa prilivom izbeglica i migranata, EU se našla na ozbiljnom testu - kaže Kenders.

Očekuje se da će dominantna tema tokom narednih šest meseci biti izbeglička kriza, pre svega dogovor o preraspodeli izbeglica unutar Evrope i borba protiv terorizma. Kada je reč o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana i Tursku, ono nije prioritet holandskog predsedavanja, ali se proces pristupnih pregovora sa ovim zemljama nastavlja.

Srbija je 14. decembra otvorila prva poglavlja u pregovorima sa EU - 32 i 35,  koja se tiču finansijske kontrole i Kosova, a u prvoj polovini 2016. godine bi, kako se očekuje, trebalo da otvori i poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava, kao i pravde, slobode i bezbednosti.

Autor: S. Antonić

'