AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Pekingu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a on je poručio da Rusija pažljivo prati situaciju na Kosovu i Metohiji i da će pružiti Srbiji podršku.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM, Milovan Drecun smatra da je veoma važno da predsednik Putin, predsednik prijateljske Rusije koja nam pruža podršku u UN u sprečavanju eventualnog članstva u tzv. države Kosovo u svetske organizacije bude detaljno informisan situaciji na KiM.

-Takođe, dobro je da zna i o potezima koje povlače Albanci o potezima koji su potpuno zaustavili dijalog Beograda i Prištine, koji su onemogućili relizovanje Briseloskog sporazuma, i sprečavaju nastavak dijaloga - rekao je Drecun za Pink.

Foto: TvPink Printscreen

-Predstojeći sastanak u Berlinu ima za cilj da se nastavi dijalog, a Srbija će biti izložena pritiscima. Upravo iz činjenice da zapad nije ništa ozbiljno preduzeo da bi Prištinu naterao da povuče takse proizilazi zaključak da će pritisak u Berlinu biti usmeren prema srpskoj strani - ocenjuje on.

-Srbija je otvoreno rekla da bez povlačenja taksi nema nastavka dijaloga. Ako se budu vršili pritisci na Srbiju, uveren sam da će biti odbijeni i zato je važna podrška Rusije i Kine koje su stalne članice Saveta bezbednosti -  rekao je Drecun, dodajući da ne očekuje nikakav napredak nakon sastanka u Berlinu.

On je rekao i da evropski zvaničnici izjavljuju da je deblokada dijaloga cilj sastanka u Berlinu, ali postavlja pitanje kako to postići budući da EU do sada nije uradila dovoljno da primora Prištinu da povuče takse zbog kojih je prekinut dijalog.

Drecun je uveren da će pritisak biti usmeren na Srbiju da obustavi aktivnosti na međunarodnom planu i ne sprečava jačanje međunarodnog kapaciteta samoproglašenog Kosova.

-Onda bi se možda Albanci smilovali da ukinu takse na određeno vreme. To nije put da se reši problem i da se izađe iz ćorsokaka - naglasio je Drecun.

Njegova pretpostavka je da će zvaničnici EU biti prisutni na sastanku, ali da će biti u drugom planu pošto francusko-nemački dvojac preuzima inicijativu da bi, smatra Drecun, pokazao kako bi izgledala spoljna politika ''nove Evrope''.

Politički analitičar Branko Radun, komentarišući Putinovu rečenicu da će Rusija braniti Srbiju, kaže za PInk, da niko ne razmatra vojni sukob Srbije sa zapadom.

-Srbija je u procesu evrointegracija i blisko sarađuje i sa NATO paktom, tako da nemamo tu vrstu konfrontacije, ali postoji različito viđenje pitanja KiM, to su različiti politički ciljevi i tu Putin misli na diplomatsku podršku, medijsku - smatra Radun, podsetivši da ne treba smeti sa uma da Putin dobro sarađuje sa Trampom.

-Najveći ekonomski partner SAD je Kina, strateški partner SAD jeste bila Rusija, nije to baš tako. Bitni su podrška Rusije i razumevanje Kine pred sastanak u Berlinu - naglašava on.

Kako smatra, Nemačka uz Francusku želi da se uključi u priču oko KiM, jer su bili dosta marginalizovani. Kako kaže, na sastanku "šestorke" neće biti Britanija, kao ni Italije ili Austrije i ocenjuje da su to neke podele unutar EU.

-Ova administracija iz Brisela odlazi, oni nemaju neki sad kapacitet, nemaju neku težinu, ne mogu neke presudne stvario da donesu. Ovo je 'račun bez krčmara', bez ključnih igrača - kaže Radun i zaključuje da će pritisaka biti, ali da neće imati taj nivo, jer ne postoji totalno jedinstvo.

#Berlin

#Branko Radun

#Milovan Drecun

#Sastanak

'