AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Pekingu sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Nakon toga, Vučić će razgovarati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prethodno, predsednik Srbije je prisustvovao otvaranju Drugog foruma "Pojas i put", na koji ga je pozvao predsednik Kine Si Đinping.

Na otvaranju tog značajnog skupa, koji je okupio najviših predstavnika iz oko 40 zemalja govorili su predsednik Si, predsednik Rusije Vladimir Putin, prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, predsednik Indonezije Džoko Vidodo i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Vučić je juče razgovarao s kineskim predsednikom Sijem, kao i s Vang Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

#Aleksandar Lukašenko

#Aleksandar Vučić

#Peking

'