AKTUELNO

Jučerašnji sastanak predsednika Srbije Akesandra Vučića i kineskog Si Đinpinga bio je od velikog značaja naročito za Srbiju, ocenjuju gosti Novog jutra.

Dušan Stojaković urednik ekonomske rubrike u “Večernjim novostima” kaže za “Novo jutro” da je važno obratiti pažnju na prijateljski odnos dvojice predsednika, jer kako objašnjava, Kinezi su narod koji se ponaša po obrascu, ali višedecenijsko prijateljstvo ovih dveju zemalja je tokom jučerašnje posete, ocenjuje Stojaković, podignuto je na viši nivo.

Foto: TvPink Printscreen

- Kinezi su naši tradiocionalni prijatelji, mi nikada nismo imali otvoren problem sa Kinom. Osim harmoničnih odnosa, naša ekonomska saradnja je gotovo fantastična. Oni su investirali kod nas 10 milijardi evra, rešili su goruće probleme u Srbiji. Jedna od njih je Železara Smederevo, koja dobro radi i zarađuje. Rudarsko-topioničarski basen takođe dobro zarađuje – rekao je Stojaković, naglasivši da Srbija i Kina takođe sarađuju i u oblasti infrastrukture, kako bi kineska roba brže došla do evropskih prestonica.

- Srbija kao neutralna zemlja, mora da brine i o svojoj bezbednosti. M i tu sarađujemo – rekao je Stojaković.

Dražen Ostojić urednik “Srpskog telegrafa”, kaže da mnoge velike sile imaju interes u ovom delu zemlju. Kako je objasnio, zagrljaj našeg i kineskog predsednika ima veliku simboliku.

- To govori o partnerskom odnosu, iskrenom prijateljstvu. Njihov odnos harmonično deluje, i to se vidi prilikom svakog susreta. Imamo javnu podršku po pitanju Kosova, imamo podršku oko investicija – kaže Ostojić.

Foto: TvPink Printscreen

Đinping Srbiju ubraja u retku zemlju u Svetu sa kojom Kina neguje i ima dobar tretman.

Stojaković kaže da Kinezi imaju specifičnu kulturu u komunickaciji.

- Oni vole da se oslovljavaju sa titulama, takođe vizit-karte predaju uvek sa naklonom. Tako da neki iskorak iz tih obrazaca uvek treba shvatiti ozbiljno. Zagrljaj govori više od reči. Takođe, na putu smo da dobijemo bombardere, dogovor oko preuzimanja PVO sistema, ali to sve treba pratiti – objašnjava Stojaković.

Ostojić dodaje da je jako važna i činjenica da je kineski predsednik najavio ponovnu posetu Srbiji.

- To je velika stvar, i kruna odnosa dvojice predsednika. Čast je ponovo dovesti predsednika jedne od najvećih zemalja u svetu – objašnjava Ostojić.

Stojaković takođe objašnjava da ne teba zanemariti činjenicu da kineske investicije prelaze 10 milijardi evra. Imamo situaciju da ostale sile drastično manje investiraju u Srbiju. Tri velike svetske sile, uložile su 15 milijardi, a sama Kina investriala je u Srbiju 10 milijardi – objašnajva Stojaković, ističući nadu da će i SAD prepoznati Srbiju kao potencijalno, dobrog partnera. Što se SAD tiče, važno je motivisati SAD, da više ulaže u Srbiju.

“Dijalog mora sa ulica da se vrati u institucije”

Komentarišući ponašanje opozicije poslednjih dana i njihov navodni plan da postave šatore u Beogradu, Stojaković kaže da otkako su krenuli protesti pre više nedelja, uvek se, kaže on, najavljivao da je namera da protest eskalira i liči na one u Ukrajini koji su rezultilari promenom vlasti.

- Teško je spekulisati o svemu tome, ali ova priča oko protesta za vreme praznika govori da veliki miting opozcije koji je bio nije ispunio očekivanja. Mi kroz institucije moramo da menjamo probleme. Važno je sesti za sto i razgovarati – ocenjuje Stojaković.

#Aleksandar Vučić

#Kina

'