AKTUELNO

On je iz ugla bivšeg ambasadora govorio o dolasku novog predsednika na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

Milan St. Protić, istoričar i bivši ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama izjavio je, govoreći o inauguraciji predsednika SAD Donalda Trampa da smena 80 ambasadora SAD širom sveta ima za cilj da pokaže da se u američkoj politici okrenula nova stranica.

- Normalno je da nova administracija postavi svoje ljude za ambasadore, ali dosad nije bio slučaj da se to uradi tako naglo i u danu smeni toliki broj predstavnika jedne države - rekai je Protić gostujući u Jutarnjem program televizije Pink.

Kada je reč o poseti britanske premijerke Tereze Mej Sjedinjenim Američkim Državama, on je istakao da je prirodno da upravo njena poseta bude i prva poseta nekog svetskog zvaničnika.

- To je očekivano, jer su veze između ove dve države istorijski najpovezanije, one su na istom političkom frontu poslednjih 100 godina, a najveći deo Amerikanaca je anglosaksonskog porekla. Brojni su primeri povezanosti dve države i svakako je ovo bio najprirodniji korak - ispričao je Protić.

Kada je reč o politici nove administracije, kako smatra, nezahvalno je prognozirati stavove i poteze, je rod nove vlade “još ništa nismo videli”. Nije poznato i, kako smatra, ne bi imalo svrhe nagađati kakve će političke stavove prema našoj državi, državama u regionu i državama sveta zauzeti Trampova administracija.

Međutim, ličnosti koje su postavljene na najviše pozicije svedoče da će nova vlada biti odlučna i jaka, ted a neće biti ništa popustljivija od vlade Baraka Obame.

Kada je reč o poseti predsednika Trampa Centralnoj obaveštajnoj agenciji, Protić kaže da je ova poseta trebalo da bude pokazatelj njegove sposobnosti da se uklopi u novi sistem, u kojem je CIA jedan od osnovnih elemenata.

Svi koraci od prethodnih dana i budući koraci imaće za cilj između ostalog da se novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država predstavi domaćoj, a pre svega svetskoj javnosti.

I. P.

#Barak Obama

#Donald Tramp

#Inauguracija

#Milan St. Protić

#SAD

#predsednik

'