AKTUELNO

Sagovornici Pinka ocenili su da je politika bojkota parlamenta i bojkota institucija odraz nemoći dela opozicije i istakli da probleme treba rešavati dijalogom.

Urednik političke rubrike Bojan Bilbija smatra da se na protestu koji je održan 13. aprila videlo kolika je realna snaga dela opozicije koji protestuje nekoliko meseci.

- Voleo bih smo bliže dijalogu, ali nisam siguran da jesmo. Srpski narod nije zaslužio da malo – malo upadamo u neki vrtlog nestabilnosti – istakao je Bilbija gostujući u emisji „Pravac“ i ocenio da je Srbiji neophodan jedan duži period, privrednog rasta što nam je najpotrebnijie, ali i jedne opšte normalnosti, kako bismo mogli da uhvatimo korak sa narodima u Evropi koji su odmakli u vremenima dok smo mi nazadovali ili stagnirali.

On je ukazao da tendencije da se ponovo ukoči naš razvoj, treba preseći dijalogom i postizanjem neke vreste konsnzusa u društvu, kako se to radi u svim zrelim, demokratskim društvima.

- Na primer, u Velikoj Britaniji postoji tenzija oko Bregzita, ali oni sednu pa razgovaraju. Ne dogovore se uvek, ali razgovaraju. Vodi se civilizovana debata, ne prelivaju se problemi na ulicu. Za tango je potrebno dvoje. Ako je upućen poziv da se kroz parlament rešavaju problemi, a nema ko da prihvati pruženu ruku, to znači da nismo na dobrom putu – istakao je Bilbija.

Prema njegovim rečima, protest dela opozicije koji je održan u subotu pokazuje da je nemoguće na takav način postići nešto ozbiljnije na političkom planu, a posebno ne promenu vlasti.

- To se mora raditi kroz insititucije, a ne političkim prečicama – istakao je Bilbija.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da se možda precenjuje stepen tenzije.

- Ponovo smo videli koji je odnos u odnosu vlasti i delu opozicije koji pokušao da se na ulici izbori za neku političku poziciju – naveo je Rajić u emisji „Pravac“.

Kako je rekao, politika bojkota parlamenta i bojkota institucija je pogrešna politika.

- To je izraz nekog političkog očaja. I ti zahtevi koji su izneti, ne bih rekao ni da su koherenti i da su svi stali iza njih. Na skupu smo čuli bezbroj različitih misli, poruke mržnje, uvrede na račun pripadnika mađarske nacionalne zajednice – dodao je Rajić.

Smatra i da te uvrede nisu bile slučajne i spontane, već da je sve unapred osmišljeno.

#Bojan Bilbija

#Predrag Rajić

'