AKTUELNO

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije prof.dr Dejan Miletić smatra da je Evropska unija sve manje sposobna da rešava tuđe probleme, uključujući i kosovski problem i dodaje da se Albancima sa KiM loše piše ako ne pruže Beogradu ruku pomirenja.

Komentarišući izjavu komesala EU Johanesa Hana o rešavanju pitanja KiM i povlačenju SAD sa Balkana, Miletić je ocenio da je ta izjava vrlo indikativna:

- Očigledno je da Tramp i vrh njegove aministracije nema previše interesa u regionu osim da drži podalje uticaj Rusije – naveo je Miletić za Pink.

On je dodao da EU pokazuje nemoć i izrazio bojazan da ćemo mi u regionu morati sami rešavamo probleme.

- Albanci na prostoru KiM to nisu najbolje razumeli. Evropska unija je sve manje sposobna da rešava tuđe probleme, a mi smo, na žalost, ostali izvan EU i njene moći su limitirane. Bilo bi dobro da se Albanci spuste na zemlju – zaključio je Miletić.

Prema njegovim rečima, podrška koju imaju Albanci je podrška prošlosti i ako ne pruže ruku pomirenja Srbiji, njima se ne piše dobro.

Zamenik glavnog urednika dnevnog lista “Alo” Vasilije Papović kaže da se ne slaže sa stavom koji je izneo Johanes Han, jer bez Amerike nema dogovora oko kosovskoh pitanja.

- Znajući kakav uticaj imaju SAD na Kosovu, teško da će se bilo šta rešiti bez amina Amerike – naveo je Papović, ukazavši da je su podele poslovično puno zla Srbima naneli kroz istoriju i da ih koliko je to moguće treba prevazići pogotovo kada su teški izazovi pred nama, poput kosovskog pitanja.

- Sam predsednik Aleksandar Vučić pita koji će investitor doću zemlju gde se stalno nešto dešava, stalno su neke turbulencije. Stabilnost nam je nepohodna kako bi se razvijali, išli dalje i rešili to goruće pitanje, najbolnije za Srbiju - rekao je je Papović.

#Dejan Miletić

#Kosovo

'