AKTUELNO

Izlaskom na izbore srpska strana je ipak odlučila da makismlano utiče na politčka događanja na KiM, kao i da se odbrane srpski interesi, kažu gosti Novog jutra.

Predstavnici Srpske liste doneli su odluku da izađu na izbore za predsednike četiri opštine na severu Kosova, saopšteno je juče nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

Žarko Rakić glavni i odgovorni urendik „Politike“ za Novo jutro kaže da je ova odluka bila teška, i da je trebalo birati koji postupak je važniji za Srbe na KiM.

- To je teška politička odluka, jer ako sa jedne strane ne učestvujete u izborima rizikujete da Priština na vlast nametne Albance, a sa druge strane dajete vrstvu legitimiteta režimu u Prištini. Važno je bilo sagledati šta je manje zlo – rekao je Rakić, naglašavajući da je izlaskom na izbore srpska strana ipak odlučila da makismlano utiče na politčka događanja na KiM, kao i da se odbrane srpski interesi.

Prema njegovim rečima, izbori na KiM su jako važni i ne treba ih shvatati olako.

- Ukoliko uspemo da očuvamo vlast na Kosovu, verotavno ćemo napraviti ozbiljnij problem režimu u Prištini – smatra Rakić. Sastanak u Berlinu otvara spekulacije po medijima da je jedan od ciljeva sastanka da se Srbija natera na nastavak dijaloga, bez ukidanja taksi, a ova vest po Dušku Vukajloviću, glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista "Alo", nije nova vest.

- Oduvek je bilo da Albanci mogu da rade sve, a Srbi bi trebalo da pređu preko toga – smatra Vukajlović, naglašavajući da su Francuska i Nemačka pokušati da se pokažu kao važan faktor u Evropi i regionu.

NESUGLASICE U OPOZICIJI? Jeremić ne može da štarkuje glađu

Jedan o lidera opozicije, Vuk Jeremić, ne slaže se sa svojim političkim saveznicima oko štrajka glađu, i kako prenose mediji, odbija da to uradi i na taj način ih podrži. Jeremić je navodno rekao da je savet lekara da to ne čini zbog svog zdravstvenog stanja.

Rakić kaže da treba sačekati kako će opozicija da nastupi 13. aprila.

- Priča se da ne zna kako će da se nastupi na tom zajedničkom skupu. Ostaje da čekamo da vidimo kako će to sve u subotu da izgleda – kaže on.

Vukajlović smatra da je sujeta glavni problem u opozciji.

- Meni sve ovo liči na kopiranje sa štrajkom glađu. Opozicija nema otovorenu podršku crkve, a predstavljaju se kao velike patriote. Možda misle da kroz tog štrajkom glađu pred praznik, da dođe neko iz crkve i donese im jaje i da oni kažu da su ih podržali. Možda je i to jedna od stragegija – smatra on.

#Kosovo

'