AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas, da srpski predstavnici i srpski narod na KiM neće dozvoliti Albancima da političkim i drugim metodama zauzmu sever Kosmeta.

Đurić je, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa KiM, istakao da Srbi neće dozvoliti da Albanci iskoriste predstojeće raspisane lokalne izbore, tako što bi umetanjem sopstvenih kandidata, preuzili kontrolu na severu Kosova i Metohije.

-Srpski predstavnici i narod na KiM neće dozvoliti albanskim političkim predstavnicima da, zbog bojkota, preuzmu, zauzmu i okupiraju najodgovornije funkcije srpskih predstavnika na KiM i da im to posluži za dalje obespravljivanje i fragmentaciju srpskog političkog korpusa i preuzmanje pune kontrole na severu KiM - rekao je Đurić.

On je naveo da su plan i nada Albanaca u Prištini, a verovatno, kako kaže, i dela onih koji ih piodržavaju, bili da se Srbi na severu dobrovoljno sklone i prepuste im upravljanje srpskim institucijama.

-Da onda mogu da rade šta hoće i da imenuju ljude koji bi dobili pet ili 10 glasova, kao što je bilo u prošlosti, pre nego što se srpski narod okupio oko Srpske liste - rekao je Đurić.

Drugi zaključak sa sastanak je da će srpski predsavnici odluke o daljim koracima i delovanju u vezi sa učešćem u institucijama Prištine, doneti nakon dodatnih konsultacija koje će se obaviti nakon što predsednik Vučić u aprilu i maju razgovara sa svim svestkim zvaničnicima o KiM.

-Kada završi konsultacije i sa Si Đinpingom, i sa Putinom, Merkel, Makronom, u toku maja meseca zajedno ćemo doneti odluku o učešću srpskih predstavnika u prištinskim institucijama - rekao je Đurić.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ: Kada Albanci ukinu takse, moći ćemo da razgovaramo. Ako misle da će neko da razgovara o njihovoj platformi, pocepaću je!

Kako je rekao, predstavnici Srba sa KiM daju još vremena i prostora kako bi se pronašlo konstrktivno rešenje za probleme koje Priština nedeljama i mesecima stvara, od uvođenja taksi, gaženjem srpskih ineteresa, do oružanih upada u srpske sredine, napada na imovinu...

-Naš politički odgovor na to, daćemo kad pazljivo izmerimo ukuopna politička kretanja u međunarodnoj zajedinici i uz zajedničke konsultacije - rekao je Đurić.

Đurić je rekao da su se srpski predstavnici sa Kosova dogovorili i da u narednom periodu potpuno jedinstveno nastupaju u političkom smislu, okupljeni oko Srpske liste i da ne dozvole albanskim političkim predstavnicima da unesu bilo kakvu vrstu podele u srpskom narodu na KiM.

-Bilo između Srba sa severa i juga KiM ili podele koje pokušavaju da postignu podmićivanjem srpskih predstavnika - rekao je Đurić. On je naveo da su jedinstvo i sloga i zajedništvo oko Srpske liste imprerativ i način opstanka, jedini put da se zaštiti i održi institucionalno prisustvo Srbije na KiM, koje znači egzistenciju za srpski narod.

-Oni bi najviše voleli da nema jedinstvene Srpske liste koja je državni projekat na KiM, koja zasniva svoje delovanje na dogovoru sa srpskom državom, već da imaju političke protivnike koji će biti njima na raspolaganju - rekao je Đurić.

On je istakao da Srbi na KiM ostaju jedinstveni, okupljeni oko Srbije i da nikome neće dozvoliti da raskine organsku vezu Srbije sa srpskim narodom na KiM, jer nemaju drugu državu.

-Predsednik je dao zadatak da severna Kosovska Mitrovica, ali i sve srpske sredine moraju da se sjaje od truda i rada, ne samo novih ulaganja, već i marljivosti rukovodećih organa, da se vidi podrška Srbije u svakodnevnom životu - rekao je Đurić.

#Kosovo

#Marko Đurić

'