AKTUELNO

Za svoju smenu sa pozicije zamenice ministra pravde u prištinskoj vladi saznala sam od albanaskog novinara, a odluku o tome Haradinaj je takođe objavio na društvenim mrežama, rekla je Mikić gostujući u Novom jutru.

Ramuš Haradinaj juče je razrešio ministra pravde u prištinskoj vladi i ministra lokalne samouprave Ivana Teodosijevića. Razlog je, kako navodi, govor mržnje.

Odluku o tome objavio je na svom Fejsbuk profilu. Tedodosijević je razrešen, zato što je rekao da u Račku, na KiM, nije bilo masakra već da su u tom mestu tokom poslednjih sukoba ubijeni albanski terorsti. Nedavno je smenjena i zamenica ministra pravde u prištinskoj vladi Vesna Mikić zbog statusa na Fejsbuk nalogu koji je objavila povodom 20 godina od NATO bombardovanja.

Mikić za Novo jutro kaže da smena Tedosijevića nije prva, a da su sva obrazloženja Haradinaja, kao i način na koji to čini, potpuno neočekivana.

- Jučerašnja smena nije prva. Mislim da na ministarskom mestu je ostao samo još Dalibor Jevtić, u ministarstvu za povratak. Obrazloženja su smešna. Skinuti nekoga sa takve pozicije i to raditi na društvenim mrežama, nigde se ne nešava – kaže Mikić, ističući da je ona razrešena 25. marta posle sednice vlade i kako kaže, do danas nije dobila obavešenje u pismenom obliku o tome da je smenjanad.

Kako kaže, saznala je da je smenjena ujutru kada joj je albanska novinarka poslala liknk na kojem je videla, kako kaže, „svoje potpisano razrešenje od Haradinaja, a razrešenje je takođe bilo objavljeno na njegovoj društvenoj mreži.

- Od mog imenovanja, od 1. novembra 2017. godine pa do 25. marta naredne godine, bila sam na poziciji zamenice ministra. Želela sam sve vreme da pomognem svom narodu. Uspela sam da pokrenenem neka važna pitanja, kao što je uzorpirana imovina prognanih Srba koji još uvek nisu otuđili svoju imovinu. Želela sam da uposlimo eksperte koji bi se ovim bavili – objašnjava Mikić, dodajući da je ostalo samo na tome.

- Pokrenula sam proces legalizacije srpskih diploma. Postoje ljudi koji žive u KiM, a završili su fakultete u Srbiji. Odgovor na moje pitanje je da je trenutno status kvo. Sa druge strane, diplome sa prostorije KiM, bez licence, na teritoriji Srbije su priznati – objašnajva ona.

Kako kaže, nakon njene smene nije ostala u kontaktu sa ministrom čija je zamnica bila.

- Sve je ostalo samo na dogovoru. Nekada me čak nisu obavešatavali o sastancima sa gostima iz zapadnih zemalja. Ne znam zbog čega se to dešavalo – dodaje Mikić.

Kaže da je bila zatečena da je Haradinaj smenio zbog njenog fejsbuk statusa povodm godišnjice bombardovanja SR Jugoslavije.

- Verotavno se Haradinaj prepoznao kao jedan od terorista u toj priči i to mu zasmetalo – kaže ona, dodajući da je takođe Haradinaju napisala i otvoreno pismo u kojem mu je skrenula pažnju da svako ima pravo na slobudu govora i mišljenja.

#Kosovo i Metohija

#Ramuš Haradinaj

'