AKTUELNO

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i predstavnici Saveza za Srbiju ponovo su se danas pojavili na gradilištu u centru grada u znak protesta zbog navodno štetnih gradskih projekata, a iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kažu da su radnici zbog toga morali da prekinu radove.

Direkcija istovremeno poziva nadležne organe da omoguće da se radovi izvode normalno, prema planu.

Bastać i predstavnici SzS ovoga puta nisu izvodili nikakav performans već su se obraćali radnicima, i ponavljali tvrdnje da su gradski projekti štetni i da ugrožavaju kvalitet života građana u centru grada.

Vršilac dužnosti direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković kaže da "nasilnici" Dragana Ðilasa ne samo da prekidaju radove na rekonstrukciji Trga Republike, već i maltretiraju građane Beograda i uništavaju grad.

Foto: Promo

Ona je podsetila da su, prema projektu, radovi na Trgu Republike trebalo da budu završeni 15. novembra.

- Mi smo učinili veliki napor sa izvođačem da se rokovi za završetak svih radova skrate na 1. septembar kako bi sve bilo završeno do početka školske godine - istakla je Anđelković i dodala da je izvođač radova, austrijska kompanija "Štrabag", pristala da radi u dve smene, od 6 do 22 sata.

Kako je rekla, "umesto svi da ulože napore da se radovi završe do 1. septembra i da Beograd dobije rekonstruisan centralni trg, grupa huligana predvođena Draganom Ðilasom ometa radove, preti radnicima i uništava imovinu grada".

Navela je da građani treba da znaju da Ðilas na ovaj način produžava radove i posle 1. septembra i da mu je to, kako smatra, očigledno cilj kako bi izazovao haos na ulicama Beograda.

Foto: Promo

- Ne može 20 huligana da maltretira čitav grad. Dragan Ðilas će lično biti odgovoran zato što će radovi na Trgu Republike da traju i posle 1. septembra - zaključila je Anđelković.

Kompanija "Štrabag" je juče u saradnji sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a u cilju zaštite radnika i opreme, na dva mesta oko gradilišta na Trgu republike postavila betonske zapreke pored klasičnih zaštitnih ograda koje su predstavnici SzS odatle uklanjali u dva navrata.

Po dve betonske zapreke postavljene su u Kolarčevoj ulici i na uglu Makedonske i Dečanske ulice.

Foto: Promo

Predstavnici SzS su tokom protesta "1 od 5 miliona" u dva navrata ranije odnosili zaštitne ograde sa tog gradilišta. Prvi put su ogradu odneli ispred Regulatornog tela za elektronske medije, a drugi put ispred Skupštine grada, ali su ograde vraćene.

Gradski čelnici su najavili da će biti podnete prekršajne i krivične prijave protiv organizatora protesta, kao i protiv svih koji su zabeleženi na video kamerama da uništavaju imovinu Beograda, navodeći da je šteta koja je tom prilikom nastala procenjena na nekoliko desetina hiljada evra.

#Gradilište

#Marko Bastać

#Trg republike

'