AKTUELNO

Prvi potezi američkog predsednika izazvali su buru komentara.

Poruka koju je novi američki predsednik Donald Tramp poslao svojim saveznicima s druge strane Atlantika bila je jasna i jednostavna - Ne računajte na nas, govori se u analizi  magazina "Politiko".

- Mnogo decenija smo obogaćivali stranu industriju na račun američke, potpomagali vaše vojske, a sa druge strane dopustili da naša oslabi. Branili smo granice drugih država, umesto da branimo svoje. I potrošili smo milijarde dolara u inostranstvu - rekao je Tramp u svom inauguracionom govoru koji je juče održao u Vašingtonu.

On je i ranije tokom predizborne kampanje komentarisao NATO, govoreći da je ova institucija "zastarela".

U svom govoru nije ni jednom rečju ublažio strahove koji se šire Evropom. On tada nije spomenuo ni NATO niti EU. Najveći strah evropskih političara je da će Tramp postići sporazum sa Rusijom koji bi se negativno odrazio na Evropu.

Tramp doneo odluku koja može da ostavi traga i kod nas

Nedugo nakon što je predsednik SAD Donald Tramp položio zakletvu kao 45. predsednik SAD, otpustio je sve ambasadore koje je imenovala administracija bivšeg predsednika Baraka Obame, piše "Independent". Ova naredba obuhvata oko 80 ambasadora širom sveta.Otpuštanje ambasadora nije neuobičajena praksa novih predsednika, ali je neuobičajeno da nisu objavljena sva imena budućih ambasadora koji će naslediti funkcije. Ovo može da oteža saradnju sa nekim zemljama u Evropi. Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot kaže da se ova odluka ne odnosi na njega, uprkos činjenici da je postavljen u periodu mandata Baraka Obame.-Mi smo već dobili nalog da ostanemo na mestu i da radimo za novog predsednika kao što smo radili i za prethodnog - rekao je Skot.

Jedna od teorija je da su Trampovi prioriteti spoljne politike obuzdavanje Kine i razaranje Islamske države. Ako Tramp odluči da uključi Putina u te planove, Evropa bi mogla biti izostavljena, prepuštena ruskim pretnjama.

Oni kao ključni signal za Evropu spekulišu sa kim će biti prvi susret Donalda Trampa od svetskih zvaničnika - hoće li biti s nekim od evropskih lidera, poput Angele Merkel, ili sa Putinom? Nemačka kancelarka rekla je kako bi volela da poseti Trampa, ali da još nije pozvana.

J. Stanković

#Angela Merkel

#Donald Tramp

#EU

#NATO

#SAD

#Vladimir Putin

'