AKTUELNO

Lider uticajnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, najavio je da će od petka širom kosovske teritorije početi antivladini protesti s ciljem izglasavanja nepoverenja aktuelnoj vladi Ramuša Haradinaja, za šta veruje da će dobiti podršku cele opozicije, piše prištinski Zeri.

Navodi se da je Kurti već održao nekoliko skupova sa građanima na kojima je takođe dobio podršku i veruje u masovnost protesta, koji će biti održani pod nazivom "Lov na lopove".

Prema njegovim rečima, protesti će biti usmereni protiv korupcije i zloupotreba koje su rasprostranjene u aktuelnoj vlasti. "Korupcija, nezaposlenost i migracije rastu, dok investicije, produktivnost i obrazovanje opadaju, a strpljenje ponestaje", rekao je Kurti.

Prištinska Koha takođe najavljuje "vruće proleće" za vladajuću koaliciju s obzirom na to da Kurti najavljuje i, kako navode, "zbacivanje sa trona" privremenog predsednika prištinskih institucija Hašima Tačija.

List ukazuje da vlast nema većinu u parlamentu duže od godinu dana, a da s druge strane opozicija nema potrebnu većinu za izglasavanje nepoverenja.

Koha piše da je to zbog poslanika Srpske liste koji su prešli u opoziciju, ali nemaju saradnju sa kolegama iz drugih opozicionih olitičkih partija.

U tim okolnostima vladina politika u parlamentu može da prođe samo uz podršku opozicione Socijaldemokratske partije, koju čini 12 poslanika koji su se ocepili od Samoopredeljenja.

#Albin Kurti

'