AKTUELNO

Članica Saveta za rodnu ravnopravnost Svetlana Tišljarić završila je juče u Urgentnom centru, nakon što su je ispred Skupštine grada Beograda pristalice Saveza za Srbiju gurale, dok nije ostala bez vazduha i onesvestila se. Kako kaže, bilo joj je upućeno mnogo ružnih reči, pre svega da se folira. Lekarski izveštaj ima, ali kaže da ne želi da se pravda Bošku Obradoviću.

Svetlana Tišljarić, članica Saveta za rodnu ravnopravnost kojoj je juče pozlilo ispred Starog dvora, kaže da je završila u Urgentnom centru, a da se onesvestila jer je ostala bez vazduha, budući da su je gurali.

- Upućeno mi je mnogo ružnih reči – kaže Tišljarićeva, dodajući da okupljeni nisu dozvolili ni da ambulantna kola priđu dvoru. Ističe da ima izveštaj lekara, da joj je pritisak bio visok, ali da nema želju da se pravda Obradoviću koji joj je pokazivao srednji prst i gurao je da bi ušao u zgradu.

- Upravo zato sam i ostala bez vazduha – rekla je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Savez za Srbiju došao je sa idejom da prekine sednicu Saveta za rodnu ravnopravnost, kao i da se unesu haos i nered, te da se gospodin Goran Vesić prekine u svom radu, kaže za Pink članica Saveta za rodnu ravnopravnost Sandra Pantelić. Kaže da nije bilo prijatno, da su ih omalovažavali, a da je najstrašnije bilo kada je Tišljarićevoj pozlilo, a oni su počeli da uzvikuju “Onesvesti se”.

Foto: TV Pink Printscreen

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, kaže da su snimci pokazali sve, da je vikao “blokada”, da je gurao žene, da nije dozvoljavao da one izađu iz zgrade i tako dalje.

- On i nije odbornik Skupštine grada, odbornik je u Čačku i ne znam šta je tražio u Beogradu. Setimo se šta je bilo u Čačku: nijedne fabrike, nije bilo posla i ništa nije urađeno. Pa, pošto ništa nije uradio u Čačku, došao je da ruši Beograd! – kaže Vesić. Podseća da je Borko Stefanović izjavio da se Tišljarevićeva folirala, što je skandalozno. Skandalozan je, dodaje, ceo jučerašnji događaj kojim su pokazali da je njihova jedina politika nasilje.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o napadima na novinare i žene, Saša Milovanović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Srpski telegraf", kaže da se pritsalice SzS pravdaju time da do nasilja nije došlo, te se zamahivanje rukom na ženu od strane Jeremićevog odbornika ne računa.

- Dovode novinare i žene da se pravdaju! Da Tišljarićeva objašnjava da joj jeste pozlilo, da novinarka koja je napadnuta mora da objašnjava da je postavila legitimno pitanje. Ne čudi ništa, jer je na čelu SzS dokazani nasilnik Dragan Đilas, a i vidimo niz napada na žene koji je kontinuiran. Ne znam koji problem Obradović i njegovi imaju sa ženama, možda bi trebalo da posete stručnjaka – kaže Milovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Jovana Nicović kaže da su joj pristalice SzS gurale sendviče ispred lica i da su uzvikivali “botovi”. Psovke i uvrede su pljuštaleod strane Miloša Pavlovića, odbornika Vuka Jeremića, a onda je nasrnuo rukom na nju.

Foto: TV Pink Printscreen

Tanja Popović kaže da je ponosna na stranku kojoj pripada i na činjenicu da Aleksandar Vučić sebi to nikada ne bi dozvolio. Kaže da su pristalice SzS poslate od strane “tajkuna Đilasa” i zapitala je šta je to što je Boško Obradović želeo da preda gradonačelniku.

- Da li je megafon hteo da mu preda, ne razumem? – zapitala je Popovićeva.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić kaže da je u vreme incidenta bio na radnom mestu, ali da svojim pojavljivanjem nije želeo da “doliva ulje na vatru”.

- Nasilnici su želeli da spreče funkcionisanje Skupštine grada Beograda! Setimo se da je sve počelo kada je Đilas na prvoj sednici Skupštine grada nasrnuo na Aleksandra Mirkovića, a nasrtaji su se nastavili i na sledećim sednicama – kaže Vesić, dodajući da se vidi kontinuitet politike nasilja.

Pantelićeva navodi da je tokom jučerašnjih sukoba “jedna mlada dama pokušala da nam objasni da je u redu to što je Đilas vršio porodično nasilje, jer nije bilo javno”.

- Naš savet je tu da podrži žene, da budemo tu jedna za drugu i ne dozvolimo nasilje. Mi smo to juče divno uspele – kaže Pantelićeva za Pink.

Mirjana Basta kaže da je u prvim redovima ispred Skupštine bio čovek koji je izjavio, što je i zabeleženo, da “kod kuće ima ženu, lično njegovu, a za nju ima lopatu”. Kaže da je Savet za rodnu ravnopravnost tu da spreči nasilje i osudi ga, a cilj jučerašnjeg napada, ocenjuje, bio je napad na žene, budući da su danas potpuno ravnopravne u Srbiji.

Foto: TV Pink Printscreen

- To su bili mladi ljudi, navijački nastrojeni. Sigurna sam da su došli san eke tribine i nije to bila spontano okupljena grupa. Onakvi poklici kakve smo juče čuli se vežbaju – kaže Basta.

Milovanović kaže da je jučerašnji događaj bio uvod za subotu i skup pred Pinkom, a sve to zajedno je zalet za 13. april kada, kako je sam Obradović rekao, mora pasti krv kako bi se postigao cilj. Milovanović je pozvao građane da ne budu oružje za dovođenje na vlast fašiste Obradovića, tajkuna Dragana Đilasa i ostale.

- Na kraju će završiti u zatvoru, jer država mora da krene na ogoljenu silu – kaže Milovanović. Vesić kaže da ne postoji zemlja u Evropi u kojoj je fašista lider opozicije, te da je fašizam svuda zabranjen, samo je kod nas fašista Obradović na čelu Dveri.

- Oni čak i protest najavljuju za 13. april, dan kada su nacisti okupirali Beograd. Ne kažem da su svi koji 13. dođu fašisti, ali će biti zloupotrebljeni od strane fašiste. Sve što rade je čist fašizam i to je radio samo Hitler i samo mađarska partija “Jobik” – kaže Vesić. Dodaje da je suština njihove politike nasilje i teror, a da za cilj imaju da ometu Aleksandra Vučića u sprovođenju reform ii oteraju investitore.

- Zamislite šta direktor Folksvagena pomisli kad vidi testere u Javnom servisu, kada vide tajkuna na čelu opozicije, ili čoveka koji piše MMF-u i moli da ne hvale Srbiju. To je nečuveno – kaže zamenik gradonačelnika.

- Za upad na Javni servis rekli su, ’pa šta niko nije isečen’, za njih je sve performans, a to nije tako. Oni su pevali – linč, silovanje, nasilje, ismevajući naše nalsove u medijima – ističe Saša Milovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kontradiktorni su jer oni siluju izbornu volju naroda, koja je na strani SNS i Aleksandra Vučića, nasilje i linč – imamo egzaktne primere, tako da njihova komedija je postala realnost, to više nije smešno i sve vodi ka polarizaciji, ključna stvar je bežanje od izbora – ocenio je Milovanović.

Čuli smo i da je „neka ekipica je obilazila“ obilazila mesto gde živi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, šta to znači? – zapitala se Pantelićeva, dodajući da su one „obične žene koje rade svoj posao“.

- Da li to znači da će Obradović da nas zatvori u kuću, da nigde nećemo moći da izađemo, jer mi idemo i u pozorište i u bioskop i ušetnje... I njegova rečenica ’vi niste bitne’ - jako smo bitne u Srbiji, jer mi smo žene, majke, sestre – naglašava ona.

- Ne ne može jedan fašista da određuje gde će ko i kada će ko da uđe i da zatvara ulaze. Skupština grada Beograda ima šest pisarnica, u Dragoslava Jovanića se ulazi, ne ulazi se na glavni ulaz sa ruljom – ističe ona.

- Juče su ljudi bili na svojim radnim mestima, oni idu, ruše, napadaju ljude, štetu u tunelu plaćaju građani Srbije - rekla je Basta.

Oni idu linijom manjeg otpora, napadajui slabije. Juče su došli da napadaju žene, mi samo izgledamo nežnije, a juče smo pokazale koliko smo jake, dodala je ona.

#Boško Obradović

#Goran Vesić

#Novo jutro

'