AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najoštrije je osudio današnji pokušaj predstavnika opozicije da nasilno upadnu u Skupštinu grada Beograda.

- Kao gradonačelniku, najvažniji su mi mir, bezbednost i poštovanje dostojanstva svih građana prestonice. Ono što smo danas imali prilike da vidimo ispred Skupštine grada Beograda predstavlja suštu suprotnost tome. Pripadnici opozicije ne samo da su pokušali nasilno da uđu u Skupštinu, već su i verbalno napali članice Saveta za rodnu ravnopravnost i žene zaposlene u Gradskoj upravi. Pripadnici opozicije su pokazali nepoštovanje prema instituciji Skupštine grada Beograda, prema ženama, a time i prema svim građanima – ističe gradonačelnik Radojičić.

On kaže da saoseća sa ženama koje su danas pretrpele veliki stres, i ocenjuje da su se ponele hrabro. Radojičić ističe da je današnjim aktom dela opozicije još jednom otišla slika nasilja u svet.

- Ovo je samo jedan u nizu serije incidenata koje poslednjih meseci u Beogradu izazivaju predstavnici opozicije. Podsetiću na konstantno vređanje žena, nošenje vešala na Terazijama, na napad na radnike „Gradske čistoće“, upad u zgradu RTS-a, na blokiranje gradskih ulica džakovima sa solju. Osim pokušaja upada u Skupštinu, danas smo imali prilike da vidimo i skidanje građevinske zaštitne ograde sa Trga republike. Spisak je sve duži, a ovakve slike naše prestonice utiču na sve građane, kao I na naš međunarodni ugled. Beograd je danas I sve poželjnija destinacija za turiste I investitore, a ovakvi događaji nam I u tim segmentima nanose veliku štetu –naglašava Radojičić, koji zahteva da se sa nasilničkim ponašanjem prestane.

Radojičić dodaje da je nedopustivo, da se u gradu koji je toliko puta vaskrsao iz ruševina, akti nasilja I upada u institucije koriste kao političko sredstvo.

- Ne smemo dozvoliti da nas ovakvi događaji vrate decenijama unazad. Odsustvo političkih argumenata ne može se zameniti nasilnim upadom u institucije. U institucije se ulazi putem izbora, a građani su pre godinu dana na glasanju iskazali svoje mišljenje o tome koga žele na vlasti. Glasali su za program koji sprovodimo i baš zato se ne moze dopustiti da deo onih koji misle drugačije sprečavaju razvoj grada, blokiraju ulice i radove u centru prestonice. Smatram da se jedino dijalogom i kompromisom može doći do svakog rešenja - ističe gradonačelnik Radojičić.

Osvrćući se na zahtev predstavnika Saveza za Srbiju koji su ispred Starog dvora tražili da im se obrati gradonačelnik Radojičić, on ističe da je uvek spreman za razgovor na civilizovan način, a ne nasilno.

#Napad

#Opozicija

#Zoran Radojičić

'