AKTUELNO

Televizija Pink pozvala je danas međunarodne organizacije da zaštite sve medije i uređivačku politiku privatnih medija u Srbiji od nasilničkog ponašanja i brutalnih napada demonstranata i lidera opozicije.

Zaštita televizije Pink i njenih novinara zatražena je od međunarodnih, nevladinih organizacija, medijski asocijacija i EU, pismom upućenim na više od 130 adresa, a povodom najave opozicionog Saveza za Srbiju da će u subotu, 6. aprila upasti u prostorije te televizije.

U pismu, koje je potpisao Goran Gmitrić, Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Pinka, ukazuje se da je reč po svemu sudeći o "javnom pozivu na nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti zaposlenih" u RTV Pink.

U prilog tome ističu činjenice i dosadašnje primere brutalnih napada i pritisaka na slobodu medija u Srbiji od demonstranata i opozicionih lidera.

Podseća se da su u septembru 2017. godine, novinarke RTV Pink Gordana Uzelac i Mara Dragović, ispred svoje medijske kuće, izveštavale javnost o protestima pristalica Dveri, čiji je predsednik jedan od opozicionih lidera sadašnjih protesta Boško Obradović.

Uzelac i Dragović fizički su tada napadnute od demonstranata tokom izvršavanja novinarskog zadatka, a epilog napada bio je potres mozga i naprsnuće rebara.

Podseća se, takođe, da su učesnici protesta i lideri opozicije 16. marta ove godine upali u zgradu RTS sa testerom i nasilničkim ponašanjem pokušali da uđu u prostorije gde se emituje Dnevnik, zahtevajući da se uživo uključe u program.

Epilog ovog napada, dodaje se, bilo je zastrašivanje novinara, uništavanje prostorija ove medijske kuće i ugrožavanje bezbednosti svih prisutnih.

U pismu se ukazuje da jedan od lidera opozicije Dragan Đilas, bivši gradonačelnik i bivši predsednik Demokratske stranke, kao i doskorašnji medijski mogul, konstatno vrši pritisak na nezavisne novine Blic, koje su u vlasništvu nemačko-švajcarskog izdavača.

U prilogu pisma dostavljen je printskrin Đilasovih pretnji.

Ukazuje se i da svakodnevnim javnim nastupima opozicioni lideri prete oduzimanjem frekvencije i smenjivanjem i hapšenjem urednika i novinara nakon što oni dođu na vlast.

Njihove zapaljive izjave i pritisci, vešala i motorne testere kao simboli protesta, vode ka napadima na medije, čije im se izveštavanje ne dopada, upozorava se u pismu.

Njihova poruka koju šalju je da će Srbija, ako oni dođu na vlast, izgledati isto kao u vreme kada je njome vladao Đilas, kada su ukinuti svi nezavisni mediji i kada je predložen jedan od najskandaloznijih medijskih zakona, koji je tada zaustavila Evropska unija.

Sve ove činjenice ukazuju na to da najavljeni marš na TV Pink, svakodnevni pritisci opozicionih lidera na medije koji ne žele da budu njihovi portparoli, uključujući nimalo demokratska sredstva - vešala i motorne testere, prete da izazovu nasilje i ugroze bezbednost novinara i privatne imovine, ukazuje se u pismu, koje je potpisao Gmitrić.

#Televizija Pink

'