AKTUELNO

Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata vojvodine, rekao je da poistovećivanje ulice i parlamenta je izuzetno opasno i kako kaže, to je stvar na koju on nikada nije pristajao, niti sada pristaje.

Čanak je podsetio na to koliko je protesta bilo u prošlosti, i u kojoj su se meri dizali gradovi po Srbiji, pa se ništa nije događalo.

- Tada je bilo važno reći, da ukoliko se još jednom takne narodna volja, u smislu krađe izbora, da će da se dogodi narodni sud, a zna se šta to znači. To znači vešanje na Terazijama. Zbog toga se mora držati parlamenta i držati institucija, a ne da se ide na ulice – rekao je Čanak.

Čanak je rekao da oni koji misle da će bojkot Skupštine nešto doneti, greše, jer, kako kaže, to im ništa pametno neće doneti.

- Danas kada pogledate sve to, potpuno je jasno da samo principijelna, tačna i jasna politika može da se suprostavi vlasti. Ovi što se promovišu na ulici, nikako mi nisu jasni. Uvek sam bio uz građane, ali iza ovih protesta ne stoje građani, već politička grupacija, a koju čini deset parčića političkih stranaka. I to su sve lideri koji su bili na nekim funkcijama nekada. Tako da dobijamo politički, umesto građanskog protesta. Dobijamo ljotićevsku priču, najgore moguće aveti prošlosti – rekao je Čanak.

On je podsetio da ga već 19 godina prozivaju po pitanju vešanja, i istakao da je to sve zbog jednog govora u kojem je rekao i druge važne stvari, ali i to da ukoliko se nastavi po starom, narod, kako je rekao mora uzeti stvari u svoje ruke.

- To je bilo vreme kada su našeg odbornika oteli, bukvalno oteli, i vozili ga po zrenjaninskom ataru dok nije prošla sednica, i tada su ga pustili. To je bilo takvo vreme. Tada se opoziciono delovanje moglo platiti glavom – rekao je Čanak.

Kako kaže, u tom vremenu, kada je imao crvenu tačku na čelu, i kada su na krovovima bili snajperi, bilo je jako bitno osloboditi ljude straha.

- Svako ima pravo da izađe na ulicu i da iznese svoje nezadovoljstvo. Ali, to pravo je ograničeno pravima drugih, a to je ovde suštinsko pitanje. Smatram da medijske kuće nemaju pravo da budu suviše osetljive, ali to ne znači da nemate pravo da normalno funkcionišete u državi koja vam je dala nacionalnu frekvenciju da na njoj emitujete svoj program. Lično mislim da su mnoge televizije u velikoj meri dosta sumnjivoga kvaliteta što se tiče upotrebe društvenog imetka kao što je nacionalna frekvencija, i emituju program vrlo sumnjivog porekla – rekao je Čanak.

#Nenad Čanak

'