AKTUELNO

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić kaže da je akcija aktivista i članova Saveza za Srbiju i predstavnika opštine Stari gard, koji su danas blokirali saobraćaj u Kolarčevoj ulici, jeftina politička igra predstavnika bivše vlasti koji nisu bili sposobni da sprovedu ideju staru više od 30 godina.

Stojčić je rekao da akciju u kojoj su predstavnici SzS zaustavili saobraćaj postavljajući na kolovoz džakove sa solju za puteve, ne može da prihvati kao opravdanu kritiku jer, kako kaže, potiče od onih koji nisu bili sposobni da sprovedu ideju nekadašnjeg gradonačelnika Branka Pešića od pre 35 godina.

- To su jeftine političke igre koje kao arhitekta ne razumem, ali znam da nama treba uređen i sređen grad i da je osnov svega pešačka zona, jer se od nje šire sve druge funkcije, pravci i namene koje grad treba da ima - rekao je Stojčić.

Izrazio je zadovoljstvo što kao gradski urbanista učestvuje u završnici projekta pešačke zone u centru grada koji je, podsetio je Stojčić, započeo arhitekta Brana Jovin pre skoro 35 godina, a koji će ove godine konačno biti završen.

Beograd će se tako pridružiti urbanim evropskim gradovima koji imaju pešačke zone kao što su Ljubljana, Beč, Barselona...

- To će biti zona za pešake, turiste, ali i za građane iz svih delova Beograda koji imaju pravo da uživaju u centralnoj gradskoj zoni uređenoj po meri čoveka - naveo je Stojčić.

Odbornici SzS u Skupštini grada i predstavnici opštine Stari grad blokirali su danas na sat vremena Kolarčevu ulici džakovima sa solju da bi, kako su rekli, upozorili građane Beograda na to kako će se od sutra odvijati saobraćaj u centru prestonice.

Inače, zbog početka druge faze radova na Trgu Republike, od sutra će doći do velikih izmena u saobraćaju u centru grada, a Kolarčeva ulica više neće biti u funkciji ni javnog prevoza ni putničkog saobraćaja.

#Opozicija

'