AKTUELNO

Albanci zajedničkom vežbom regularne vojske Republike Albanije, sa takozvanim kosovskim bezbednosnim snagama, žele da poruče da ukoliko bi došlo do nekog masovnog nasilja nad Srbima na severu, a u slučaju da KFOR ne zaštiti Srbe i da Srbija pokuša sa svojim snagama da zaštiti svoj narod, sukobila bi se i sa vojskom Republike Albanije, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Drecun je rekao da je na Kosovu bila vežba regularne vojske Republike Albanije, sa takozvanim kosovskim bezbednosnim snagama, i dodao da s obzirom da snage Republike Albanije nisu u sastavu KFOR-a, one nemaju, kako kaže, nikakav pravni osnov da se nađu na teritoriji KiM, sem ako nam time ne demonstriraju priču o nepostojanju granice između Srbije i Albanije na području KiM.

- KROF, odnosno Ujedinjene nacije, napravili su veliku grešku, jer to nisu smeli da dozvole. To jeste poruka zastrašivanja Srba i uvežbavanje trupa za eventualno zajedničko delovanje. I to jeste poruka da, ukoliko bi došlo do nekog masovnog nasilja nad Srbima na severu, a u slučaju da KFOR ne zaštiti Srbe, i da Srbija pokuša sa svojim snagama da zaštiti svoj narod, da bi se onda sukobila i sa vojskom Republike Albanije – rekao je Drecun.

Kako kaže, u Makedoniji je bila akcija policijskih specijalnih snaga, što na prvi pogled može da se pravda potrebom zajedničke borbe protiv veoma jakog organizovanog kriminala na tim teritorijama.

Foto: TvPink Printscreen

- Čudno je da se baš Albanija i takozvana država Kosovo bore protiv organizovanog kriminala, kada su na čelu i Albanije i Kosova, vođe najvećih i najpoznatijih kriminalnih grupacija. Evidentno je da će Severna Makedonija i u narednom periodu da jača to partnerstvo sa albanskim činiocem u region – rekao je Drecun.

Kako kaže, situacija je takva da se taj velikoalbanski bumerang Makedoniji polako vraća, pa kako kaže, ovakve vežbe ne treba da čude.

Drecun je rekao da su milijarde ušle sa zapada da bi se održao taj neuspešan eksperiment lažne države Kosovo.

- Ne vidimo neki evidentan napredak ni na jednom polju, naprotiv, sve ono što je lose ubrzano se razvija. Umesto toga imate jedno lično bogaćenje političara koji su istovremeno na čelu nekih kriminalnih grupa. Što se tiče udruženja veterana, zapad je svesno odigrao tu igru – rekao je Drecun.

- Možda nam na taj način šalju i nekakvu poruku, ali znajući njihove kapacitete, ne treba previše da se bavimo i brinemo o njima. Treba da razmišljamo o našim kapacitetima, koji su u svakom slučaju za njih za respekt – rekao je Delić.

General u penziji Božidar Delić, rekao je da vojna vežba na Kosovu na neki način može da bude provokacija, jer su, kako dodaje, svi ti ljudi više puta i na raznim situacijama pokušali da nas isprovociraju.

Foto: TvPink Printscreen

Delić je rekao da su oni i za veterane našli institucioni okvir.

- Postoji drugi deo o kome se ne govori, a to je nacionalna garda. Ne govori se ni ko je čini, niti o njenoj veličini – rekao je Delić.

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

'