AKTUELNO

Tačno pre 20 godina, 24. marta, začule su se prve sirene, a prva bomba pala je u 19 i 45 sati. Tako je otpočela akcija "Milosrdni anđeo" NATO bombardovanja SRJ.

U Srbiji se danas nizom događaja obeležava 20 godina od početka NATO bombardovanja Jugoslavije.

Oko 19 i 20 sati, 24. marta, te 1999.godine, prvi avioni poleteli iz baze NATO u italijanskom Avijanu i građani Jugoslavije mogli su čuti neobičan zvuk. Sirene za vazdušnu opasnost značile su da je otpočelo NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

Prvog dana akcije, prve bombe su oko 19 i 45 sati pale na pretežno vojne i policijske položaje i objekte u Prištini i drugim mestima na Kosovu, skoro istovremeno u Novom Sadu i kasnije tokom večeri i u mnogim drugim gradovima širom Srbije i Crne Gore koja je bila tada deo Jugoslavije.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO. U noći između 24. i 25. marta počela je serija napada na području Batajnice, zatim je odjeknula jedna eksplozija u regionu Ralje i tri jake detonacije oko Avale.

Pogođena je i radarska stanica u Rakovici. Iako su prvo gađani samo vojni, ubrzo se prešlo i na privredne, ali i na civilne ciljeve. Građani su tokom NATO agresije brojnim koncertima, manifestacijama i mirovnim šetnjama branili mostove i u svet slali sliku nepokorene Srbije.

Razne procene davane su tokom ove dve decenije  i one govore da je u NATO agresiji preminulo do 1.000 pripadnika vojske i policije, oko 4.000 civila, a da je oko desetine hiljada ljudi ranjeno i povređeno.

#Bomba

#Politika

'