AKTUELNO

Politička zloupotreba kakvu pokazuju prištinski organi u istrazi o ubistvu lidera stranke kosovsksih Srba, Građanske inicijative SDP, Olivera Ivanovića zaista je nešto nečuveno, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

- Oni su bili ti koji su uhapsili Olivera Ivanovića, proveo je dugo vreme u pritvoru bez ikakvih dokaza. Navodno je bio optužen za nekakvo ubistvo, ali od toga nije bilo ništa. Onda su ubili Olivera Ivanovića i posle 14 meseci nema ozbiljne istrage, što je rekao i kosovski tužilac. Na tu činjenicu želim da skrenem pažnju - kosovski tužilac koji vodi istragu i koji svakako nije nama naklonjen, kaže da nema nikakvih dokaza ni za jednu od optužnica koju oni svaki dan politički pominju. Ni za Milana Radoičića niti za bilo koga drugog -  rekao je Stefanović.

On se upitao kako je moguće da se prištinske vlasti usuđuju da izlaze sa političkim činjenicama, uprkos tome što ni nakon 14 meseci ne žele da u istragu o ubistvu Ivanovića uključe relevantne organe iz Srbije.

- Jasno je da su se oni užasno uplašili međunarodnog tribunala koji konačno treba da kazni zločine nad Srbima. Besmisleno je pričati o tome da su svi rokovi premašeni i da je strašno da pravda dođe posle toliko godina. Ali, bilo kada da dođe, bila bi pravda za srpske žrtve - rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Bezbednosno informativna agencija Srbije (BIA), Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo poseduju informacije koje ukazuju da krivce i nalogodavce ne treba tražiti među Srbima.

- Ne želimo da izađemo sa više informacija, jer se ponašamo kao odgovorna i ozbiljna država. Teško je bilo sprovoditi istragu tamo gde ne kontrolišete teritoriju, gde vam se ne dozvoljava da imate direktan pristup ni snimcima, ni čaurama, ni licu mesta. Jako je teško bilo na takav nacin raditi, ali su naši državni organi došli do indicija i informacija koje se razrađuju - rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da Srbija pokušava da kroz saradnju s pojedinim partnerskim službama u svetu dođe do čvrstih dokaza ko su izvršioci ubistva Olivera Ivanovića.

"Nažalost, prištinske vlasti, čije je ponašanje ne samo neodgovorno i štetno, ili prikrivaju ubice i nalogodavce ili ne žele da se do rešenja ikada dođe", dodao je ministar Sterfanović.

Moramo da slomimo kičmu narko kartelima

Zaplena 1,1 tone marihuane na Gradini bila je najveća na teritoriji naše zemlje u poslednjih desetak, a možda čak i 20 godina, izjavio je Nebojša Stefanović.

Ministar je istakao da mu je drago što se dešava ono na čemu je insistitao, odnosno da borba protiv narko trgovine mora da bude najozbiljnija stvar u Srbiji.

- Kako za onu koja tranzitira, tako i za onu drogu koja ostaje u našoj zemlji. Dobro je što više nismo tako zanimljivo tržište i što najveća količina narkotika ne ostaje u Srbiji i ne truje našu decu, ali mi moramo da se dokažemo kao ozbiljan partner, da sprečimo da droga ni na koji način ne sme da dodirne Srbiju i da slomimo kičmu tim narko kartelima koji na najozbiljniji način ugrožavaju bezbednost dece širom sveta - rekao je ministar Stefanović.

#Nebojša Stefanović

'