AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Španije Žozepom Borelom istakao da je Priština, donošenjem platforme pokazala da je protiv dijaloga i time označila njegov kraj, kao i da se ne zna šta će biti njeni sledeći potezi, ali da će Srbija ostati privržena miru i stabilnosti u regionu.

Ministar Borel je rekao da je Španija protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je secesija protivna principima međunarodnog prava, ali da podržava traženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je šefu španske diplomatije rekao da se Srbija ponaša odgovorno, jer je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i u isto vreme razumno i uzdržano, jer nije recipročnim merama odgovorila na takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

Foto: Tanjug

Predsednik je izrazio zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije.

On je, u isto vreme, potvrdio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Španije i da Španija može uvek da računa na podršku Srbije.

Vučić je izrazio i zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa dveju zemalja, zasnovanih na međusobnom razumevanju, a koji se potvrđuju putem redovnog političkog dijaloga i drugih vidova saradnje.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić je zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama Srbije, a ministar Borel istakao da se time odaje priznanje uspešnim reformama, koje je Srbija sprovela na putu ka Evropskoj uniji.

Dvojica sagovornika su konstatovali da u ekonomskoj saradnji nisu iskorišćenje sve mogućnosti, izrazivši nadu da će kontakti između srpskih i španskih kompanija biti intenzivniji, posebno po uspostavljanju direktnih aviolinija iz Beograda ka Madridu i Barseloni.

Predsednik Vučić je zamolio ministra Borela da prenese poziv španskom kralju Felipeu da poseti Srbiju.

#Aleksandar Vučić

#Dijalog

#Priština

#Srbija

'