AKTUELNO

Kosovske vlasti planiraju da upadom specijalnih jedinica kosovske policije preuzmu postrojenja "Trepče" na severu KiM i tako se praktično infiltriraju u većinski srpski deo.

Blic piše, pozivajući se na diplomatske krugove, u Prištini navodi da Kfor raspolaže saznanjima o pripremama i da ne isključuje mogućnost da se kosovske institucije upuste u ovakvu akciju.

Sagovornik lista navodi da je sprovođenje akcije, kao i da li će do nje uopšte doći, povezano i direktno zavisi od unutarpolitičkih dešavanja u Prištini, ali i odluka i širih političkih dešavanja oko Kosova.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Međutim, osnov i namera za operaciju postoje - kaže izvor lista.

Ranije usvojen zakon o "Trepči" i izglasani Statut u parlamentu, kosovskim institucijama je argument da "Trepču" smatraju svojom i kompanijom zasnovanom na kosovskim zakonima, "koja im kao takva i pripada".

Za ovakvo sagledavanje stvari, ali i moguću akciju vođama kosovskih Albanaca je uporište prošlonedeljna odluka (8. mart) o upisu Trepče u Kosovsku agenciji za registraciju imovine kao akcinarskog društva.

Trepča je ovom registracijom upisana kao 100 odsto u vlasništvu Kosova. Privremene prištinske institucije vlasnik su 80 odsto kapitala, dok je radnicima pripalo preostalih 20 odsto.

#Kosovo

#Specijalci

#Trepča

'