AKTUELNO

Sagovornici Pinka ocenjuju da akcija "Čelični prsten" koju su sprovele prištinske vlasti nastavak pritiska na kosovske Srbe, ukazujući da nepromišljeni potezi mogu dovesti do eskalacije već napete situacije na Kosovu i Metohiji.

Istoričar Saša Adamović kaže da je akcija “Čelični prsten” nastavak pritiska na kosovske Srbe i ne samo na njih, već i na državu, koji je počeo uvođenjem tarifa na srpske proizvode, a zatim se pojačavao.

- Takva politika Prištine prema kosovskim Srbima, ali i prema Beogradu, ne može dati pozitivan rezultat jer smo sa svakom takvom merom sve dalje i dalje od nekakvog nastavka dijaloga Beograda i Prištine – naveo je Adamović.

Prema njegovim rečima, delovanje takozvane međunarodne zajednica koja je zainteresovana za nastavak dijaloga i koja se tu anaglažovala da se odeđene stvari prevaziđu, izgleda ne daje nikakav rezultat.

Foto: TV Pink Printscreen

Adamović ukazuje da pritisak raste i se ne može isključiti mogućnost da u nekom momentu dođe do određene vrste sukoba, mada to niko ne bi voleo.

- Put kojim je Priština krenula ne vodi smirivanju situacija. Vodi nas daleko od dijaloga. Često se govori o potrebi da Beograd i Priština naprave taj sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum, a zaboravlja se da mi već imamo jedan takav sporazum - Briselski sporazum, čija implementacija nije završena od strane Prištine – naveo je Adamović.

Kako je dodao, takozvana međunarodna zajednica, EU, SAD i Britanijia su sve vreme na jednoj strani - na strani Prištine i ne uzimaju se u obzir interesi Beograda.

- Ako ćemo već uvlačiti međunarodnu zajednicu ovaj problem, korisno i blagotvorno bi bilo da se uključe i Kina i Rusija – istakao je Adamović.

Idro Seferi, novinar TV Klana, smatra da bi svako dalje dovoljenje dovelo do eskalacije problema na Kosovu i Metohiji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Već duže se suočavamo sa političkim ratoim Prištine i Beograda, dok su se istovremeno vodili pregovori. Bilo je sa obe strane nejasnih situacija koje su dovele do ovoga što se sada dešava. Važno je da vidimo malo jače pristustvo međunarodne zajednice u rešavanju ovog problema. U takovoj atmosferi bi moglo da se dođe do nekog kompromisnog i pravog rešenja ovog problema – smatra on.

Seferi je istakao da sve što se dešava pokazuje da nema ništa bez normalizacije odnosa, koji bi za nekih 10 godina dovelo do potpunog simirivanja tenzija.

#Priština

'