AKTUELNO

On je prokomentarisao uvođenje sankcija SAD.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare povodom uvođenja sankcija SAD, da je ponosan na svoje mandate i način vođenja RS jer nikada nije podlegao pritiscima drugih država.

- Republika Srpska je na udaru bahate politike odlazeće administracije SAD. Ona je izrazito antisrpska i uopšte nisam iznenađen - izjavio je Dodik.

On je rekao da je na svoju funkciju izabran voljom naroda, a ne voljom američke administracije, te da razume zašto traže njegovu ostavku.

- Ako su mislili da će ovim potezom promeniti moje političke stavove, prevarili su se. Ova odluka je, mislim, lična odluka američke ambasadorke Morin Kormak, koja je neprijatelj Republike Srpske – izjavio je, dodajući da očekuje da će nova vlada povući sankcije i proterati je sa teritorije RS.

Ona je, kako ističe, prekršila Dejtonski sporazum, prekršila Ustav Bosne i Hercegovine i lažno informisala Stejt department o stanju u BiH.

- Nadamo se novom odnosu sa SAD nakon dolaska nove administracije na vlast, a već se vidi da je dobra saradnja neminovna.

On je istakao da će njegovi politički stavovi nakon ovog događaja biti još jasniji. I pored ponašanja gospođe Kormak, ja sam poštovao Sjedinjene Američke Države. Očekujem da ona ode odavde i više se nikada ne vrati, a da zatim kreiramo novu situaciju i ispravimo nepravde koje je proizvela odlazeća administracija SAD - rekao je predsednik RS.

I. P.

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

#Sankcije

'