AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 8 sati i 30 minuta hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost nakon što je Priština usvojila novu platformu o dijalogu.

Takozvani kosovski parlament usvojio je Platformu uz poruku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da su "granice Kosova nedodorljive", odnosno da to znači "očuvanje Kosova od 17. februara 2008.", kada je, inače, Priština jednostrano proglasila tzv. nezavisno Kosovo.

- Priština je usvajanjem platforme o dijalogu u kojoj se kaže da jedino moguće rešenje može da bude ono definisano postojećim ustavom takozvanog Kosova, poslala jasnu poruku da je ovo kraj dijaloga -  rekao je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić i dodao:

Predsednik Vučić je za sutra u 8 sati i 30 minuta zakazao hitnu sednicu Saveta za bezbednost.

Vučić je nedavno, na Minhenskom forumu, rekao da je ono što su kosovski Albanci dostavili skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo - platforma protiv dijaloga.

- Oni kažu sve mora da bude u skladu sa njihovim ustavom, da se čuva, kako kažu, teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. Ako je to tako, šta onda tražite od nas, šta je to što želite od nas? Ja to ne razumem. Ako je to tako, dobro da ste nas obavestili i videću kako će i na koji način da na to da odgovaraju u budućnosti i kako će to da objasne bilo kome u svetu - rekao je tada Vučić i dodao da je Priština donela platformu da se ne sme narušiti teritorijalni integritet Kosova i i ponovio da za Srbiju ta opcija ne dolazi u obzir.

Pročitajte još: Priština srušila dijalog novim potezom - Usvojila platformu o dijalogu, a protiv njega

#Aleksandar Vučić

#Dijalog

#Priština

#Savet za nacionalnu bezbednost

'