AKTUELNO

General Petar Škrbić, nekadašnji član glavnog štaba Vojske Republike Srpske i pomoćnik generala Ratka Mladića, izjavio je da je svim oficirima bilo jasno da je nemoguće da top od 130 milimetara usmrti toliko ljudi.

- Čak i neškolovanim građanima bilo je sumnjivo da top od 130 milimetara sa granatom od 3,6 kilograma može da usmrti toliko ljudi. Svim oficirima, ne samo artiljercima, odmah je bilo jasno da je to nemoguća situacija. Sa tom pretpostavkom je krenuo i istraživački tim sa eksperimentima u Nikincima. Oni su morali poći od najteže metodološke situacije, da pretpostave da je kriva granata – kaže Škribić za Novo jutro TV Pink.

On navodi da je taj tim posle 19 eksplozija došao do pouzdanih indikatora da je teoretski i praktično nemoguće da granata topa 130 milimetara bude ispaljena sa Ozrena i da usmrti toliki broj ljudi.

Foto: TvPink Printscreen

- Doktor Berko Zečević je početni izveštaj kantonalne istražne komisije iz Tuzle potpuno preokrenuo. On je promenio i ugao i daljinu. On jeste znalac balisitke, video je da je to u izveštaju nemoguće, pa je promenio vatreni položaj, a nije išao na Ozren i na Panjik da vidi kakvi su prirodni uslovi – naveo je Škrbić.

Prema njegovim rečima sve u tom slučaju je inskonstruisano.

- Oni su tražili koga da okrive za to. General Đukić, po visini čina, u to vreme je bio pukovnik i bio je komadant taktičke grupe na Ozrenu. U to vreme su taktičke grupe bile privremeni sastavi, bilo je manje discipline nego u stalnim sastavima. Čak i da je nedisciplina bila u pitanju, nemoguće da je top 130 milimetara ispalio tu granatu – kaže Škrbić.

Vidosav Kovačević, general major u penziji, najavio je da će ovih dana izaći druga knjiga generala Ilije Brankovića u kojoj se u uvodnom delu priča o 10 svedoka koji su bili na pet metara od događaja.

- Branković je svetski stručnjak u artiljeriji i balistici, a to su potvrdili svetski stručnjaci. Prva knjiga, a to je bio cilj tima za odbranu, da dokaže da ta granata srpska nije mogla to da uradi, u njoj su svi materijali sublimirani - rekao je Kovačević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, svi ti materijali su podeljeni državnom rukovodstvu i sudu u BiH, ali to nije bilo dovoljno.

- Kada smo videli da to ne ide dalje, delovi tima za odbranu su krenuli da se bave operativnim istraživanjima i došli su do nekih novih podataka. Mi smo paralelno radili eksperimente sa granatama i eksplozivima – izjavio je Kovačević.

Na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. nije eksplodirala granata ispaljena iz srpskog topa sa Ozrena, kako je to iskonstruisano presudama suda u BiH iz 2008. godine, odnosno 2010. godine, već je u pitanju simultana teroristička eksplozija. Vrlo je moguće da je na trgu punom ljudi, zapravo, bilo sedam istovremeno koordinisanih detonacija. Samo na taj način bilo je moguće da na ovom mestu pogine 71 osoba (od tri do 27 godina), a da u detonacijama bude ranjeno više od 300 ljudi, navodi se u konačnom ekspertskom izveštaju oko 400 stručnjaka raznih profila iz Srbije, BiH, Češke, Slovačke, Francuske i Izraela, koji su od 2014. godine radili na analizi terorističkog napada na Tuzlanskoj kapiji, na samom kraju ratnih sukoba u BiH.

Milorad Konstantinović, advokat, rekao je da sud u Bosni i Hercegovini opstruiše dalji rad na slučaju.

- Šta god da se desilo na Tuzlanskoj kapiji, stradalo je više od 70 mladih ljudi i dece i naš cilj pojavljivanja u javnosti nije da se nekome sole rane, već smo bili prinuđeni da se obratimo medijima, jer sud BiH koji je jedini nadležan za ponavljanje postupka u ovom slučaju prosto opstruiše rad. Postoje razlozi zbog kojih se to dešava - naveo je Konstatinović i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

Već pomenuti Berko Zečević, na čijem se veštačenju temelji pravosnažna presuda protiv Novaka Đukića, je veštak koji je veštačio u velikom broju haških predmeta i na čijim se veštačenjima zasniva veliki broj haških presuda i presuda Suda Bosne i Hercegovine – istakao je Konstantinović.

Kako dodaje, dovođenjem u sumnju njegovog kredibiliteta, doći će u sumnju sve što je radio.

- Otuda veliko interesovanje predstavnika Haškog suda za ovaj predmet, iako on nema veze sa pomenutim sudom – objašnjava Konstantinović.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Eksplozija

#Petar Škrbić

#Tuzla

'