AKTUELNO

Sve zemlje EU, uključujući i Hrvatsku, složile su se da više nema prepreka da ovo poglavlje bude otvoreno.

Radna grupa za proširenje (KOELA) konačno je danas prepodne postigla saglasnost za otvaranje Poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi, potvrdila je za beogradske medije Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

- Očekujem da otvaranje Poglavlja 26 do kraja nedelje bude na Komitetu stalnih predstavnika, na kome se usvaja zajednička pregovaračka pozicija - navodi Joksimovićeva.

Sve zemlje EU, uključujući i Hrvatsku, složile su se da više nema prepreka da ovo poglavlje bude otvoreno i odmah i privremeno zatvoreno.

To, u četvrtak, treba da potvrde i ambasadori zemalja članica, posle čega je na potezu Malta koja trenutno predsedava EU, i koja treba da odluči kada će da zakaže Međuvladinu konferenciju, da li samo zbog ovog poglavlja, ili će sačekati još neko.

Otvaranje Poglavlja 26 dovedeno je u pitanje sredinom decembra prošle godine kada je Hrvatska, kao članica Evropske unije, blokirala njegovo otvaranje.

Stvar je rešena nedelju dana kasnije, kada je u kabinetu Ministarstva prosvete potpisan Aneks Memoranduma o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na jeziku i pismu nacionalne manjine.

Odmah nakon toga usledila je izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Davora Ive Štira da je Hrvatska odblokirala Srbiju na putu ka EU.

Danas je, tako, i u Briselu postigunuta saglasnost za otvaranje Poglavlja 26.

Č.N.

#Brisel

#EU

#Poglavlje

#otvaranje

'