AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros da su prištinske vlasti optužbama na račun potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića želele da oslabe srpsku odbranu severa Kosova.

Vučić je za komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je proterao Radojčića kazao da su u Prištini znali da je Radojičić jedan od ključnih lica na tom području i kako je rekao, sada čekaju povoljan trenutak za napad na sever Kosova.

On je za Javni servis rekao da je zadovoljan što Srbija nije nasela na provokacije na kojima su radile agenturne mreže.

- Izjava Tačija da je proterao Milana Radoičića pokazuje da su radili na tome da oslabe srpsku odbranu severa Kosova. Jedan predstavnih zapadnih službi pre tri dana mi je saopštio u razgovoru da su pokušali da kreiraju slučaj sa Radoičićem. Iskoristili su moje političke protivnike u Srbiji, kompletnu agenturnu mrežu, zato smo imali Radu Trajković koja je govorila sa punom sigurnošću o umešanosti Radoičića u ubistvo Olivera Ivanovića -kazao je on.

Vučić je dodao da je Tači rečima da je Priština proterala Radoičića hteo da aludira da je Haradinaj imao razgovore sa njim.

- Oni su želeli da oslabe srpsku odbranu severa Kosova, jer su znali da je Radoičić jednog od ključnih lica. Želeli su da ga proteraju i čekaju trenutak, povoljan, da napadnu Srbe na severu - uveren je Vučić.

- I dalje nemamo crvenu poternicu, nikako da dobijemo bilo šta - istakao je Vučić.

Ukazao je da Priština sve vreme radi na podrivanju jedinstva Srba. Podsetio je da su od Kosovske bitke, pa i pre, znali kako treba podeliti Srbe i uzeti pod svoje skute te i okrenuti jedne protiv drugih.

- U vreme NDH imali smo dvoje Srba u vlasti, a znamo koliko je stotine hiljada Srba ubijeno u Jasenovcu i na drugim mestima - objasnio je on.

Vučić je kazao da nemamo dovoljno dece za sukobe i da treba da radimo na očuvanju mira i stabilnosti, ali da ćemo kao zemlja znati da odgovorimo i sačuvamo je ako na to budemo naterani.

Rekao je da takse koje je uvela Priština nanose štetu našoj ekonomiji, jer su gubici 40 do 45 miliona evra, i to će se odraziti na rast za 0,3 do 0,4 odsto, ali mu je, kako je podvukao, važnije od toga, naš narod na KiM.

Istakao je da je situacija na Kosovu toliko teška da nema težih pitanja, i dodao da je sve što se dešavalo u Prištini i Tirani i svuda u svetu proteklih dana, pa čak i u Beogradu, jasno ukazalo koliko je bio u pravu da smo svetlosnim godinama daleko od dogovora Beograda I Prištine i koliko je važno da ne odmrzavamo konflikt.

- Čini se da imamo sada odmrznuti konflikt, verujem da svi u svetu vide da to nije našom krivicom. Neki nisu želeli da poštuju Briselski sporazum, nisu osnovali ZSO, pa onda su uveli takse, kao primarno nacionalno pitanje, a juče čuli da su svi albanski lideri protiv ideje razgraničenja. Oni time sada hoće da kažu što smo mi negde znali da je politika zapadnih sila i njihova da samo celovito Kosovo može biti nezavisno Kosovo - objasnio je on.

Vučić je kazao da je neverovatno bilo uporediti izjave Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i nekih koji glume demokrate u Beogradu koji sve vreme podržavaju celovitost Kosova.

Vučić je kazao da i novo postavljanje ministra u kosovskoj vladi pokazuje da je cilj Prištine da nađe Srbe da se tuku protiv Srba, ali i dodao da je ponosan na Srbe što su se odazvali pozivu svoje države da ne pristupaju kosovskoj vojsci.

- Molio sam da ne idu u kosovsku vojsku, to je albanska vojska koja ima jedan jedini cilj, a to je proterivanje Srba sa svojih ognjišta. Haradinaj je rekao da ima 40 Srba na spisku. Rekao sam da to nije istina i tražio da pokaze, jer tačno znamo šta su i gde radili u kojim mestima su vršili pritisak nudili pare. Mogao je i jedino kao ministra da postavi samo jednu od učesnika protesta "1 od 5 miliona" uzeli su jednu od njih devet koliko je bilo u Gračanici - naglasio je on.

Kazao je i da nema rokova za rešenje kosovskog problema, ali da što vreme više odmiče odnosi postaju sve lošiji, što predstavlja problem za sve.

- Mi Srbi kada vidimo da zemlja ekonomski napreduje, da je voda ispod usta i nosa razmišljamo kako smo svemogući i svemoćni. Na drugoj strani neki ljudi ne razumeju ništa. Neće biti Kosovo konsolidovana država dok ne bude u UN, imala ambasade u Moskvi, Atini i Madridu. Kao da je neka C C muva ujela političare koji misle što žešćom retorikom potrebno rešavati probleme. Važno je da razgovaramo što pre, dovoljna je samo jedna sistnica - da ukinu takse i da nastavimo dijalog - kazao je on.

Vučić je rekao da je razočaran izjavom šefa nemačke diplomatije Hajka Masa koji je rekao da će Berlin podržavati Prištinu bez obzira na sve, dodajući da kada tako nešto izjavi ne može se reći da će albanski političari ukinuti takse.

Takođe je konstatovao da Pristsina nema bezrezervnu podršku u svetu, ali da podršku ima.

Pokušaću da odgovorim na što više pitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će danas odgovarati na pitanja građana na svom instagram nalogu "Budućnostsrbijeav", rekao je da je do sada stiglo 2 500 pitanja. Vučić je rekao da neće uspeti da odgovori na sve, ali će pokušati da odgovori na što više pitanja. On je dodao da će njegovi saradnici grupisati ostala pitanja i odgovoriti na njih. Vučić je rekao da je njegov tim došao na tu ideju, da se on mnogo ne razume u društvene mreže, ali da je njegov posao da svakome građaninu Srbije odgovori pristojno i da kaže istinu, a ostalo je tehnika.

Izlazak iz institucija je krajnja mera

Vučić je istakao da bi izlazak Srba iz kosovskih institucija bio krajnja mera, jer u tom slučaju Priština ne bi bila jedina odgovorna strana za ceo svet.

- Mi svoju poziciju u svetu držimo dobro, ako izađemo iz institucija oni će reći da ni Beograd ne poštuje Briselske sporazume - rekao je Vučić i dodao da bi u tom slučaju bilo jasno da sve što se radilo decenijama u postizanju mira ne postoji i da je otvoreno "bojno polje".

On smatra da bi trebalo sačekati 45 dana za tu odluku, kako bi se videlo šta će Albanci da urade sa taksama i da se tek onda hladne glave donose nekakve mere.

Vučić je istakao da je cilj da se sačuva mir i stabilnost. Istakao je da ima mnogo velikih junaka i u Srbiji, "poput Đilasa i Jeremića", ali da on nema pravo da se "pravi lud" jer će njega da okrivljuju za sukobe.

- Nemamo dovoljno dece za sukobe. Ako možemo da čuvamo mir, to treba da uradimo, ali ako budemo naterani, imaćemo dovoljno snage da svoju zemlju sačuvamo - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je bio iznenađen inicijativom i apsolutnim jedinstvom Srba sa juga i severa KiM, ali je onima koji smatraju da je trebalo da Srbi još odavno izađu iz institucija poručio da se nagledao junaka i patriota koji "kukaju" kada stigne oko 300 koverata sa pozivom za vojne obveznike koji nisu odslužili vojni rok.

Na pitanje da li ističe vreme za dogovor, Vučić jer rekao da on neće potpisati nezavisnost Kosova i ponovio da je potrebno da se ukinu takse kako bi se dijalog nastavio.

- Ne znam šta znači da vreme ističe, slušao sam da imamo rok, nema nikakvih rokova, ali što vreme odmiče, naši odnosi su sve lošiji i to predstavlja sve veći problem - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao i da ne misli da Priština ima bezrezervnu podršku Nemačke, ali da veruje da imaju podršku.

#Aleksandar Vučić

'